Siirry sisältöön

Ostoskori

Ostoskori on tyhjä.

Takaisin kauppaan

Paras riisinkeitin? Testasimme Suomessa myytävät, halpa on hyvä

Julkaistu: 26.03.2025
Musta riisinkeitin ja kasa riisiä.

Riisinkeitin maksaa vain muutaman kympin ja on vedenkeittimen kaltainen varsin halpa täsmätuote yhteen tiettyyn käyttötarkoitukseen. Kypsennysnopeudessa ja kypsän riisin laadussa on kuitenkin huomattavia eroja.

Riisinkeitin voi ensikuulemalta kuulostaa turhakkeelta: mihin sellaista tarvitsee, jos kotona on jo liesi ja kattila? Minkä takia kotiin kannattaisi ostaa yksi keittiövempele lisää tilaa viemään?

Riisinkeittimet eivät ole kuitenkaan pelkkiä halpamarkettien alekuvastoissa markkinoimia höpöhöpölaitteita, vaan niillä on oma lokeronsa keittiössä – ja yllättävänkin suuret kaupalliset markkinat. Riisinkeittimet ovatkin maailmanlaatuisesti miljardibisnestä, vaikka ne maksavat tyypillisesti Suomenkin markkinoilla vain joitakin kymmeniä euroja. Toki edullinen hinta voi selittää kovan menekin maissa, joissa keskiansio on alhainen ja riisi kuuluu merkittävissä määrin jokapäiväiseen ruokavalioon.

Luonnonvarakeskuksen tilaston perusteella vuonna 2023 Suomessa syötiin riisiä 7,9 kiloa henkilöä kohden. Aasiassa riisiä kulutetaan eri maissa jopa 10- tai 20-kertainen määrä asukasta kohden kuin Suomessa.

Mutta onko riisinkeitin kuitenkin pelkkä turhake vai oikeasti edullinen tapa kypsentää täydellistä riisiä? Kysyimme asiasta Helsingin kulinaarisen instituutin kouluttajalta, keittiömestari Arto Rastaalta.

”Riisinkeittimellä valmistettu riisi on aina tasalaatuista, vaivatonta, ja laadultaan riisi pysyy parempana. Riisinjyväset eivät rikkoudu ja kypsyys on kohdallaan”, Rastas kertoo Kuluttajalle.

Rastas kertoo myös, miten riisi kannattaa kypsentää liedellä: sähköliedellä lämmöntuotto on tasaisempaa kuin induktioliedellä, joten sähköliesi on induktioliettä parempi vaihtoehto riisin keittämiseen. Riisi myös kannattaa hänen mukaansa kiehauttaa nopeasti, jonka jälkeen keittolevyn lämpöä kannattaa laskea ja jättää riisi hautumaan kannen alle. ”Ihan kuten riisinkeittimenkin periaate toimii”, Rastas vertaa.

Helppoja ja yksinkertaisia

Riisinkeitin on helppo ja yksinkertainen laite. Tyypillisimmillään keittimeen lisätään vesi ja riisi, virtanappulan naksauttamisen jälkeen ei tarvitse muuta kuin odotella riisin valmistumista. Lisäksi riisinkeittimissä on erillinen lämmitystoiminto, joten riisi on helppo pitää lämpimänä sillä välin, kun aterian muita osia valmistellaan.

Testaamiemme riisinkeittimien kypsennysastiat ovat samankaltaisia: kaikki ovat metallisia ja kaikissa on tarttumaton pinnoite. WMF Kitchen Minisissä kypsennysastian runko on terästä, muissa alumiinia. Kokkaajan ei tarvitse juurikaan huolestua siitä, että riisi palaisi pohjaan, kuten esimerkiksi tavallisessa kattilassa riisiä liian kuumalla keittolevyllä keittämällä voi käydä.

Kaikki testin riisinkeittimet eivät kuitenkaan ole identtisiä, vaikka laitteiden yksinkertainen toimintatapa sekä samankaltaiset valmistusmateriaalit ja pinnoitteet voisivat antaa tälle osviittaa. Eroa löytyy niin suurimman kypsennysmäärän, tehon ja etenkin kypsennysajan osalta.

Samoin hintaerot ovat suuret: testin halvimmat riisinkypsentimet maksavat vain noin 30 euroa, kalleimmillaan testaamastamme riisinkeittimestä pitää maksaa reilusti yli 100 euroa. Laboratoriotestin perusteella riisinkeittimestä ei kuitenkaan kannata maksaa kolminumeroista summaa, sillä selvästi halvemmistakin malleista löytyy niin hinta-laatusuhteeltaan mainioita eli Kuluttajan Hyvä ostos -merkin ansaitsevia laitteita kuin testin paras riisinkeitinkin, jonka palkitsemme Kuluttajan Testivoittaja-merkillä.

10 minuutissa valmista – parhaimmillaan

Nopeimmillaan 200 grammaa jasmiiniriisiä kypsyy 10 minuutissa, hitaimmillaan 45 minuutissa. Jos kaakkoisaasialaisen aromaattisen jasmiiniriisin sijaan tarkoitus on nauttia hitaammin kypsyvää täysjyväriisiä, kypsennysajat venyvät reilusta tunnista peräti kahteen tuntiin. Vertailun vuoksi: täysjyväriisipaketissa kattilassa valmistettuna valmistusajaksi kerrotaan esimerkiksi 45 minuuttia, jasmiiniriisin noin 10–15 minuuttia.

Riisinkeittimet ovat siis selvästi hitaampia valmistamaan täysjyväriisiä, jonka kypsyttämiseen tarvitaan selvästi enemmän lämpökapasiteettia kuin niiden riisityyppien kypsyttämiseen, joiden pinta on hiottu.

Kypsennysaika riippuu riisin laadun ohella myös kypsentimen tehosta ja tilavuudesta. Riisinkeittimien kypsennystilavuus vaihtelee noin 0,6 litrasta aina reiluun kolmeen litraan saakka. Riisiä keittimissä voi kypsentää kuivapainoltaan korkeintaan 200 grammasta aina 1,4 kiloon saakka. Kypsennystehoa testin laitteissa on 220 watista 700 wattiin saakka.

Mutta se tärkein osa-alue, eli kypsennetyn riisin laatu, miten käy aromeille ja koostumukselle? Se selviää testituloksista.

Haluatko jatkaa lukemista?

Osta pääsy tähän sisältöön tai kirjaudu sisään.

riisin keittäminen

riisin valmistaminen

riisinkeitin

riisinkeitinten testi

riisinkeittimet

riisinkeittimien testi

testi