Siirry sisältöön

Ostoskori

Ostoskori on tyhjä.

Takaisin kauppaan

Tulevaisuuden jugurtti voi sisältää puuta

Julkaistu: 24.02.2021

Kuusikumi eli kuusen hemiselluloosa tarjoaisi tutkimusten perusteella kotimaisen ja ekologisen vaihtoehdon elintarvikkeiden stabilointiaineeksi. Tarvitaan kuitenkin yritys, joka kiinnostuisi viemään ideaa eteenpäin.

Tulevaisuudessa kun syöt jugurttia, se saattaa sisältää suomalaista puuta – ainakin jos elintarviketeknologian apulaisprofessori Kirsi Mikkosen toive toteutuu. Hän tutkii Helsingin yliopistossa kuusikumin eli kuusen hemiselluloosan käyttöä elintarvikkeissa.

Hemiselluloosa on kasveissa esiintyvä luonnollinen yhdiste, jota on puusta noin 20–25 prosenttia. Sen ansiosta puut huojuvat tuulessa eivätkä katkea.

Mikkosen tutkimusryhmä on havainnut, että kuusikumi soveltuu elintarvikkeiden stabilointiin. Stabilointiaineita tarvitaan monissa elintarvikkeissa, sillä niiden avulla ruoka pysyy koostumukseltaan tasaisena. Muutoin esimerkiksi kaupan salaattikastikkeessa öljy erottuisi vesipitoisesta osasta ja koostumus menisi pilalle. Stabilointiaineilla saadaan myös muun muassa säilytettyä suklaan ainesosat ja virvoitusjuoman aromiaineet tasaisesti jakautuneina.

Ruokien lisäksi stabilointiaineita käytetään muun muassa lääkkeissä ja kosmetiikassa, kuten voiteissa. Maailmanlaajuisesti niiden markkinat ovat nykyisin noin kymmenen miljardia euroa ja kasvavat edelleen.

”Kuusikumi toisi markkinoille kotimaisen vaihtoehdon. Se voisi myös avata Suomelle isot vientimahdollisuudet. Lisäksi tämä olisi hyvä tapa hyödyntää metsäteollisuuden jäännös­aineita”, Mikkonen sanoo.

Haluatko jatkaa lukemista?

Osta pääsy tähän sisältöön tai kirjaudu sisään.

helmiselluloosa

Kuusi

kuusikumi

puu

selluloosa