Särki, lohi vai tonnikala – mikä on eettisin valinta?
Kalaa pitäisi syödä monipuolisesti, mutta kaupasta lähtee yleensä mukaan tuttua ja turvallista: lohta, kirjolohta ja purkkitonnikalaa. Selvitimme, mitä kalaa kaupasta kannattaa ennemmin ostaa.
Kaksi kala-ateriaa viikossa lajeja vaihdellen. Näin ohjaavat ravitsemussuositukset, eivätkä suotta: kala on monin tavoin terveellistä syötävää.
Tavallisimmillaan kalan syöminen tarkoittaa kuitenkin, että lautasella on norjalaista lohta, kirjolohta tai purkkitonnikalaa – siis niitä helppoja ja tuttuja lajeja, joita löytyy jokaisesta kaupasta.
Tuhansien järvien maassa 80 prosenttia syödystä kalasta tulee ulkomailta, ja tuontikalasta puolet Norjasta. Kotimaisesta kalasta suomalaiset suosivat ennen kaikkea kasvatettua kirjolohta. Esimerkiksi S-ryhmän kauppojen myymästä tuoreesta kotimaisesta kalasta kaksi kolmannesta on kirjolohta.
Lohta ja kirjolohta on helppo käyttää, se on kohtuuhintaista ja olemme tottuneet lohikalojen makuun. Ja kun tarjontaa riittää, kalaruokia suunnitellessa on helppo turvautua perinteiseen uuniloheen tai lohikeittoon.
Norjalaisen lohen kasvatukseen liittyy kuitenkin monenlaisia ympäristöhuolia, minkä vuoksi WWF suosittelee syömään sitä vain harkiten. Norjassa lohen kasvatus rehevöittää vesistöjä, ja kun kalanpoikasia karkaa kalankasvattamoilta mereen ja ne lisääntyvät luonnonlohien kanssa, lohikantojen perimä heikkenee. Kasvattamoilta leviää luonnonkaloihin myös tauteja ja loisia.
Vaikka kotimainen kasvatettu kirjolohi on Norjan lohta ekologisempi vaihtoehto, pelkkä punalihaisen kalan syönti ei vielä ole kovin kummoista lajien vaihtelemista.
Mitä kalaa lohen ja kirjolohen lisäksi oikein kannattaisi syödä, ja löytyykö kaupasta vaihtoehtoja norjalaiselle tuontikalalle?
ekologinen
ekologisuus
Kala
kalaruoka
kotimainen kala
kuha
lahna
Lohi
luonnonkala
muikku
särki
Siika
silakka
tuontikala