Siirry sisältöön

Ostoskori

Ostoskori on tyhjä.

Takaisin kauppaan

Joulukinkun tilalle vegaanivaihtoehto, quorn tai seitan? Kokeilimme miten maistuu

Julkaistu: 11.12.2019

Joulupöydän kunkku on viettänyt vähintään elämänsä alun sikalassa, jossa emakko ei mahtunut edes kääntymään. Selvitimme, löytyykö kaupasta kinkkua, josta jäisi kaikin puolin hyvä maku suuhun.

Joulukinkku nostaa veden kielelle, mutta samalla ­mieleen nousevat lihansyönnin ilmasto­vaikutukset ja salakuvat sikojen karuista oloista. Selvitimme, löytyykö peruskinkulle vastuullisempaa vaihtoehtoa.

Vielä joitakin vuosia sitten saatettiin harkita suomalaisen ja tanskalaisen kinkun välillä, mutta nyt tanskalaisen joulukinkun osuus esimerkiksi S-ryhmällä on alle 2 prosenttia myynnistä.

Eniten myydään pieniä, 2–5-kiloisia luuttomia juhlakinkkuja tai pienehköjä 7-kiloisia potkallisia kinkkuja.

”Perinteisiä luullisia, noin 12-kiloisia joulukinkkuja myydään enää noin viisi prosenttia joulun kinkuista”, kertoo SOK:n valikoimapäällikkö Juha Nieminen.

Potkallisen pakastekinkun kilohinta on noin 5 euroa, tuoresuolatun 7–8 euroa, luuttoman 10 euroa. Luomukinkut ovat kalliimpia, noin 20–25 euroa kilolta, mutta ne viedään silti käsistä.

Haluatko jatkaa lukemista?

Osta pääsy tähän sisältöön tai kirjaudu sisään.

Ilmasto

ilmastovaikutukset

Joulu

joulukinkku

jouluruoka

Kalkkuna

Kasvisruoka

Kinkku

lihansyönti

Luomu

luomukinkku

possu

quorn

rypsikinkku

seitankinkku

Sika

vastuullinen

Vastuullisuus

viljakinkku