Joulukinkun tilalle vegaanivaihtoehto, quorn tai seitan? Kokeilimme miten maistuu
Joulupöydän kunkku on viettänyt vähintään elämänsä alun sikalassa, jossa emakko ei mahtunut edes kääntymään. Selvitimme, löytyykö kaupasta kinkkua, josta jäisi kaikin puolin hyvä maku suuhun.
Joulukinkku nostaa veden kielelle, mutta samalla mieleen nousevat lihansyönnin ilmastovaikutukset ja salakuvat sikojen karuista oloista. Selvitimme, löytyykö peruskinkulle vastuullisempaa vaihtoehtoa.
Vielä joitakin vuosia sitten saatettiin harkita suomalaisen ja tanskalaisen kinkun välillä, mutta nyt tanskalaisen joulukinkun osuus esimerkiksi S-ryhmällä on alle 2 prosenttia myynnistä.
Eniten myydään pieniä, 2–5-kiloisia luuttomia juhlakinkkuja tai pienehköjä 7-kiloisia potkallisia kinkkuja.
”Perinteisiä luullisia, noin 12-kiloisia joulukinkkuja myydään enää noin viisi prosenttia joulun kinkuista”, kertoo SOK:n valikoimapäällikkö Juha Nieminen.
Potkallisen pakastekinkun kilohinta on noin 5 euroa, tuoresuolatun 7–8 euroa, luuttoman 10 euroa. Luomukinkut ovat kalliimpia, noin 20–25 euroa kilolta, mutta ne viedään silti käsistä.
Ilmasto
ilmastovaikutukset
Joulu
joulukinkku
jouluruoka
Kalkkuna
Kasvisruoka
Kinkku
lihansyönti
Luomu
luomukinkku
possu
quorn
rypsikinkku
seitankinkku
Sika
vastuullinen
Vastuullisuus
viljakinkku