Siirry sisältöön

Ostoskori

Ostoskori on tyhjä.

Takaisin kauppaan

Jodin määrä heittää luvatusta

Julkaistu: 02.05.2018

Ostimme neljä suolapurkkia, joista kahdessa oli selvästi luvattua vähemmän jodia. Jodi on ihmiselle välttämätöntä.

Tiedätkö, kuinka paljon syöt jodioitua suolaa ja saatko jodia tarpeeksi?

Luultavasti et tiedä vastausta kumpaankaan. Vaikka käyttäisit kotona ruokasuolaa, johon on lisätty jodia, saat tästä vain pienen osan päivittäisestä suola- ja jodiannoksestasi.

Suomalaiset saavat noin 80 prosenttia suolasta piilosuolana eli eineksistä, leivästä, leivänpäällisistä sekä lounasruokaloiden ja ravintoloiden ruuasta. Näissä suola ei välttämättä ole jodioitua. Trendikkäät erikoissuolatkaan eivät usein ole jodioituja.

Jodi on välttämätöntä kilpirauhasen toiminnalle. Kilpirauhasen hormonit vaikuttavat moniin elimistön toimintoihin, kuten kasvuun, lämmönsäätelyyn ja aineenvaihduntaan.

Menneinä vuosikymmeninä suomalaiset söivät paljon jodioidulla suolalla maustettua kotiruokaa, ja jodin saanti oli hyvällä tasolla. 2000-luvulla havaittiin, että suomalaisilla oli puutetta jodista – vaikka samaan aikaan syömme liikaa suolaa.

Viimeisten viiden vuoden aikana suomalaisten jodinsaanti on parantunut selvästi. Jodia olisi kuitenkin hyvä saada vielä enemmän. Näin arvioi THL:n tutkimuspäällikkö Iris Erlund.

Haluatko jatkaa lukemista?

Osta pääsy tähän sisältöön tai kirjaudu sisään.

himalajan suola

himalajansuola

hormoni

jodi

jodin määrä

jodin puute

jodin saanti

jodinsaanti

jodioitu

jodioitu suola

jozo

kilpirauhanen

Natriumkloridi

pan-suola

piilosuola

Pirkka

Suola

suolavertailu