Tutkimme graavi- ja kylmäsavukalat: Useassa listeriaa
Tutkimme 18 vakuumipakattua kylmäsavu-ja graavilohituotetta. Kolmesta löytyi listeriaa, ja yksi oli pilaantumaisillaan.
Kala kuuluu suomalaiseen joulupöytään. Moni valitsee pyhien ruokalistalle graavisuolattua tai kylmäsavustettua lohta.
Raaka kalaherkku voi kuitenkin pilata koko joulun, sillä bakteerien kannalta se on riskituote. Tarjoomukset seisovat joulupöydässä usein tuntitolkulla, mikä on omiaan lisäämään niiden bakteerimääriä.
Listeria on yleinen ruokamyrkytysbakteeri, jota raa’an kalan suolaaminen tai kylmäsavustaminen ei tuhoa.
Tässä artikkelissa puhumme ainoastaan listerian vaarallisesta muodosta, Listeria monocytogenesistä, joka voi aiheuttaa listerioositaudin.
Veimme laboratorioon 8 graavisuolattua ja 10 kylmäsavustettua lohi- ja kirjolohituotetta. Kaikki tuotteet olivat vakuumipakattuja.
Laboratorio löysi kolmesta näytteestä listeriaa.
Bakteeri
Kala
Listeria