Siirry sisältöön

Ostoskori

Ostoskori on tyhjä.

Takaisin kauppaan

Onko vastuullista palmuöljyä olemassa?

Julkaistu: 15.03.2017

Palmuöljyä käytetään monissa tuotteissa, vaikka tuotantoon liittyy sademetsien laittomia hakkuita, kasvihuonepäästöjä ja lapsityövoimaa. Tutkijan mukaan palmuöljyä ei ole kuitenkaan järkevää boikotoida.

Margariini, pussikeitto, jäätelö, keksit ja karkit ‒ tuttuja ruo­kia, joita yhdistää usein kiis­telty raaka­aine: palmuöljy. Palmuöljy on maailman eni­ten käytetty kasviöljy, jota on elintarvikkeiden lisäksi monessa muussakin tuotteessa, kuten saippuoissa ja shampoissa. Se on myös biopolttoaineista tuttu raaka­-aine.

Palmuöljy soveltuu moneen, koska sillä on paljon hyviä ominaisuuksia ja se on halpaa. Ongelmaton aine se ei kuitenkaan ole, sillä öljy­palmuviljelmien alta hakataan valtavia määriä sademetsää. Lainsäädäntökään ei aina auta, sillä häikäilemättömimmät yritykset hakkaavat metsää laittomasti.

Monet ympäristöaktiivit koettavat välttää palmuöljyn käyttöä kokonaan. Boikotointi on öljyn yleisyyden vuoksi kuitenkin vaikeaa, ellei mahdotonta.

”Eikä boikotoinnissa muutenkaan ole järkeä”, sanoo Helsingin yliopiston troop­pisen metsänhoitotieteen professori Markku Kanninen.

Haluatko jatkaa lukemista?

Osta pääsy tähän sisältöön tai kirjaudu sisään.

Biopolttoaine

EU

Finnwatch

Greenpeace

Hakkuu

ILO

Indonesia

Malesia

Öljypalmu

Palmuöljy

Pienviljelijä

RSPO

Sademetsä

Sertifiointi

Siirtotyöntekijä

Tiikki

Turve