Siirry sisältöön

Ostoskori

Ostoskori on tyhjä.

Takaisin kauppaan

Maailman puhtain liha

Julkaistu: 25.01.2017

Suomalaista lihaa kehutaan maailman parhaaksi, eettisimmäksi ja turvallisimmaksi. Monessa mielessä se päihittääkin ulkomaisen. Eläinten hyvinvoinnissa riittää silti vielä kiinni kurottavaa.

Iltalehden marraskuisesta lööpistä nousi pieni kohu. ”Tofu on mautonta visvaa”, sanoi näyttelijä Mikko Kivinen.

”Sitä syövillä ihmisillä on mainio kyky valehdella itselleen, että tämä pinkopahvi on ihan hyvää”, Kivinen sanoi Iltalehden jutussa.

Kivisellä oli omat syynsä haukkua tofua ja ylistää kinkkua. Hän oli tuolloin nimittäin Lihatiedotusyhdistyksen Laatuvastuu-markkinointikampanjan julkkiskasvo. Lihatiedotusyhdistys on liha-alan yritysten tiedotus- ja lobbausjärjestö.

Suomessa tuotettavasta lihasta lähes puolet on sikaa, mutta sikataloudella ei ole mennyt viime vuosina kovinkaan hyvin. Eläinaktivistien videot tilojen ankeista oloista ovat kolhineet imagoa, ja alan kannattavuutta ovat järsineet kustannusten nousu ja edullinen tuontiliha.

Siksi liha-ala lanseerasi kolme vuotta sitten sianlihalle Laatuvastuu-merkin. Lihapakkaukseen painettu possuleima kertoo, että sikojen terveydestä pidetään huolta. Mutta merkki kertoo vain lain muutenkin edellyttämästä terveydenhuollosta, ei mitään eläinten hyvinvoinnista, kuten kivunlievityksestä.

Lihateollisuuden edustajien mukaan suomalainen liha on kuitenkin vastuullisuudessa maailman kärkikastia. Kuluttaja selvitti, onko kotimainen liha vastuullisempi vaihtoehto kuin ulkomainen.

Haluatko jatkaa lukemista?

Osta pääsy tähän sisältöön tai kirjaudu sisään.

Antibiootti

broileri

EU

Evira

Karjatalous

Lääke

Laatuvastuu

lehmä

liha

Luonnonvarakeskus

MTK

Naudanliha

Puola

Saksa

Saparo

Sika

Sikava

Tofu

Tuotantoeläin

Vastuullisuus