Maailman puhtain liha
Suomalaista lihaa kehutaan maailman parhaaksi, eettisimmäksi ja turvallisimmaksi. Monessa mielessä se päihittääkin ulkomaisen. Eläinten hyvinvoinnissa riittää silti vielä kiinni kurottavaa.
Iltalehden marraskuisesta lööpistä nousi pieni kohu. ”Tofu on mautonta visvaa”, sanoi näyttelijä Mikko Kivinen.
”Sitä syövillä ihmisillä on mainio kyky valehdella itselleen, että tämä pinkopahvi on ihan hyvää”, Kivinen sanoi Iltalehden jutussa.
Kivisellä oli omat syynsä haukkua tofua ja ylistää kinkkua. Hän oli tuolloin nimittäin Lihatiedotusyhdistyksen Laatuvastuu-markkinointikampanjan julkkiskasvo. Lihatiedotusyhdistys on liha-alan yritysten tiedotus- ja lobbausjärjestö.
Suomessa tuotettavasta lihasta lähes puolet on sikaa, mutta sikataloudella ei ole mennyt viime vuosina kovinkaan hyvin. Eläinaktivistien videot tilojen ankeista oloista ovat kolhineet imagoa, ja alan kannattavuutta ovat järsineet kustannusten nousu ja edullinen tuontiliha.
Siksi liha-ala lanseerasi kolme vuotta sitten sianlihalle Laatuvastuu-merkin. Lihapakkaukseen painettu possuleima kertoo, että sikojen terveydestä pidetään huolta. Mutta merkki kertoo vain lain muutenkin edellyttämästä terveydenhuollosta, ei mitään eläinten hyvinvoinnista, kuten kivunlievityksestä.
Lihateollisuuden edustajien mukaan suomalainen liha on kuitenkin vastuullisuudessa maailman kärkikastia. Kuluttaja selvitti, onko kotimainen liha vastuullisempi vaihtoehto kuin ulkomainen.
Antibiootti
broileri
EU
Evira
Karjatalous
Lääke
Laatuvastuu
lehmä
liha
Luonnonvarakeskus
MTK
Naudanliha
Puola
Saksa
Saparo
Sika
Sikava
Tofu
Tuotantoeläin
Vastuullisuus