Lohen terveellisyys romahti
Terveellisen rasvan määrä kasvatetussa lohessa on romahtanut. Syynä on kalan muuttunut ruokavalio.
Kasvatettu Norjan lohi on Suomen ylivoimaisesti syödyin kala, joka kuuluu erottamattomasti joulupöytään. Terveyden kannalta lohen suosio on hyvä asia. Lohta kannustetaan syömään erityisesti sen sisältämien terveellisten omega-3-rasvahappojen vuoksi.
Kasvatettu lohi ei kuitenkaan ole enää yhtä terveellistä kuin aikaisemmin. Siinä on yli puolet vähemmän sydän- ja verisuoniterveydelle tärkeitä omega-3-rasvahappoja kuin vielä noin kymmenen vuotta sitten. Näin sanoo brittiläisen Stirlingin yliopiston professori Douglas Tocher, joka on tutkinut kasvatetun lohen rasvahappokoostumusta.
ALA
Ankerias
Benella
D-vitamiini
DHA
Dioksiini
EPA
Itämeri
Kalanmaksaöljy
Kirjolohi
Lohi
Luke
Makrilli
Nahkiainen
Norja
Omega-3
PCB
Rasvahappo
rehu
Siika
Silli
täysrehut
THL
WWF