Siirry sisältöön

Ostoskori

Ostoskori on tyhjä.

Takaisin kauppaan

Velaksi viljelty basmatiriisi

Julkaistu: 15.04.2015

Basmatiriisin syömisessä on kaksi eettistä ongelmaa: suuret ilmastovaikutukset ja työntekijöiden karmea kohtelu.

Kaupan riisihyllyllä iskee tenkkapoo, jos ruuan tuotantotapa kiinnostaa. Riisi on ilmastopahis, jonka viljely kuluttaa tolkuttomasti vettä ja tuottaa jopa kymmeneksen maailman metaanipäästöistä.

Riisin voi toki korvata ekologisilla vaihtoehdoilla, kuten kotimaisella ohralla tai perunalla. Mutta pakkohan se on myöntää: aasialaisruuassa ohra ei mitenkään maistu yhtä hyvältä kuin aromikkaat basmati- ja jasmiiniriisi.

Valitettavasti juuri aasialaiseen riisiin liittyy pahoja eettisiä ongelmia, eikä ilmastohaitta ole ainoa niistä.

Selvitimme basmatiriisin tuotannon eettisyyttä kuluttajajärjestöjen kansainvälisenä yhteistyönä. Tutkijat vierailivat syyskuussa 2014 Intiassa basmatiriisin tärkeimmällä viljelyalueella Himalajan kupeessa.

Suomessa myytävästä basmatiriisistä suurin osa viljellään juuri tällä Intian basmativyöhykkeellä. Siellä myös työolot ovat kurjat.

Haluatko jatkaa lukemista?

Osta pääsy tähän sisältöön tai kirjaudu sisään.

Etiikka

Riisi

Ruoka

Ympäristö