Siirry sisältöön

Ostoskori

Ostoskori on tyhjä.

Takaisin kauppaan

Milloin viimeksi sulatit pakastimen? Näistä syistä se kannattaa tehdä

Julkaistu: 20.03.2025
Pakastin, jonka sisällä on paljon jäätä.

Pakastin olisi hyvä sulattaa pari kertaa vuodessa. Näillä ohjeilla onnistut. Markkinoilla on myös automaattisulatteisia laitteita.

Näyttääkö pakastimen sisällä iglulta? Pakastimen sulatus on monelle pakollinen paha. Miksi pakastin yleensäkään pitää sulattaa? Eikö sen kuulukin olla jäinen eli kylmä?

Sulattaminen kannattaa ensinnäkin siksi, että paksu jääkerros lisää sähkönkulutusta ja saattaa lyhentää laitteen käyttöikää. Jääkerros voi myös haitata pakastimen laatikoiden avaamista ja muutenkin sen käyttöä. Jäisessä pakastimessa lämpötila saattaa olla epätasainen, mikä vaikuttaa pakasteiden säilymiseen.

Marttaliitto ry:n neuvonnan johtaja Teija Jerkku kertoo, että pakastin pitäisi sulattaa yleensä noin 1–2 kertaa vuodessa. Sulatusväleihin vaikuttavat pakastimen koko ja ikä sekä esimerkiksi pakastimen täyttöaste.

”Yleisohje on, että sulattaa silloin, kun sisäpinnat ovat kauttaaltaan huurrekerroksen peitossa. Eli kannattaa silloin tällöin tarkkailla jääkerrosta.”

Sulattaa kannattaa viimeistään silloin, kun huurrekerros on paksumpi kuin puoli senttiä.

Periaatteessa pakastimen voi sulattaa koska vain.

”Eli kun se inspiraatio iskee. Mutta toki talviaikaan pakasteet voi viedä esimerkiksi parvekkeelle.”

Loppukeväästä tai alkukesästä ennen säilöntäkauden alkamista pakastin saattaa olla tyhjimmillään, jos edellisen kesän sato on käytetty pakkasesta. Silloin pakasteet pitää tosin suojata hyvin ja toimittava nopeammin. Jerkku vinkkaa myös, että kannattaa muistaa käyttää pakasteet ajoissa.

Näin sulatat pakastimen

Sulattaminen kannattaa valmistella panemalla laite pakastuskytkennälle hyvissä ajoin ennen sulattamista. Silloin pakasteet ovat kylmempiä ja kestävät sulatusvaiheen paremmin.

Varsinainen sulattaminen aloitetaan ottamalla pakastimesta virta pois. Kannattaa huomioida, että jos kyseessä on jääkaappipakastin, myös jääkaappi kytkeytyy pois päältä. Jääkaapin ovea ei kannata avata, jotta se pysyy viileänä sulatuksen ajan.

Pakastimesta nostetaan korit pois ja pakasteet ladotaan esimerkiksi sanomalehdillä vuorattuihin pahvilaatikoihin tai kylmälaukkuihin. Talvella pakasteet voi viedä ulos. Tyhjennyksen aikana on kätevää tehdä myös inventaario pakastetuista tuotteista ja lajitella ne omiksi ryhmikseen.

Pakastimen ovi tai kansi pitää jättää auki. Jään sulamista voi nopeuttaa laittamalla kuumaa vettä astioissa pakastimeen. Sulatusta voi jouduttaa myös keräämällä jäälevyt pois ennen kuin ne sulavat vedeksi. Pohjalle sulanut vesi ohjautuu pohjassa mahdollisesti olevan aukon tai pohjan etureunassa olevan kourun kautta pakastimen ulkopuolelle. Ulostulon kohdalle kannattaa laittaa astia sulamisvettä keräämään. Muussa tapauksessa vesi kerätään laitteen pohjasta. Jos vettä on paljon, sitä voi kauhoa pois. Maltillisen määrän sulamisvettä voi imeyttää pyyhkeisiin.

Jään sulettua pakastimen voi pyyhkiä sisältä astianpesuaineveteen kostutetulla siivousliinalla. Myös irto-osat kannattaa pestä ja ulkopuoli pyyhkiä. Sen jälkeen pakastimen annetaan kuivua ja tuulettua.

Jäähdyttäminen aloitetaan laittamalla pakastin pakastuskytkennälle. Nyt pakasteet voi laittaa takaisin pakastimeen. Pakastimen säätö palautetaan säilytyskytkennälle, kun sen sisälämpötila on suosituksen mukainen -18 astetta.

Voiko sulattamisessa vahingoittaa pakastinta tai muuten tehdä jotain virheitä, jotka tulisi välttää? Jerkku toteaa, että sulamisvesien valumisen lattialle voi estää suojaamalla lattiat ja keräämällä jäälevyjä pois niiden irrotessa, ennen kuin sulavat vedeksi.

”Älä raaputa tai käytä teräviä työvälineitä.”

Osassa automaattisulatus

Markkinoilla on myös automaattisulatteisia pakastimia, jolloin sulatusta ei tarvitse tehdä itse. Tällaisten pakastimien tai jääkaappi-pakastimien hinnat vaihtelevat 500 eurosta 1  500 euroon.

Valmistajien FrostFree- ja No-Frost-markkinanimillä myydyissä pakastimissa käytetään teknologiaa, joka estää huurteen muodostumista. Käytännössä pakastimen pakastelokeron ulkopuolella on esimerkiksi höyrystin, joka lämpiää useita kertoja päivässä. Lämmitin sulattaa höyrystimen, ettei pakastinta tarvitse sulattaa. Pakastimessa oleva tuuletin taas pitää sisäilman liikkeessä, jotta huurre ja jää eivät tartu pintoihin.

”Toki silloinkin pakasteisiin voi kertyä vähän huurretta, ja on hyvä välillä puhdistaa laatikot ja hyllyt ja samalla katsoa mitä kaikkea siellä pakkasessa on”, Jerkku kertoo.

Huurteen ja jään kertymistä tavalliseen pakastimeen voi ehkäistä jäähdyttämällä ruuan ja muut tuotteet ennen pakastimeen laittamista. Juuri kuumasta ruuasta vapautuva kosteus voi lisätä jään kertymistä. Myös liiallinen oven avaaminen kerryttää kosteutta pakastimeen. Pakasteita pitäisi olla niin ikään riittävästi, mikä on noin 3/4 pakastimen tilavuudesta. Huurretta muodostuu, jos pakastin on lämpimämpi tai kylmempi kuin on tarpeen. Valmistajien suositukset pakastimen lämpötilalle vaihtelevat -18 asteesta -20 asteeseen.

Pakastimen huoltoon kuuluu myös sen takaosan imurointi, joka olisi syytä tehdä kerran vuodessa.

Lähteet: Marttaliiton neuvonnan johtajan Teija Jerkun haastattelun lisäksi Marttaliiton kotisivut, Beko.fi ja Gigantti.fi.

pakastimen sulatus

pakastin