Siirry sisältöön

Ostoskori

Ostoskori on tyhjä.

Takaisin kauppaan

Ravitsemusterapian professori: edullinen, kotimainen ruokaöljy on muihin nähden ylivertainen – ihmiselle välttämättömät rasvahapot jo muutamassa ruokalusikallisessa

Julkaistu: 17.07.2024
Useiden eri valmistajien ruokaöljypulloja puupöydällä.

Kasviöljyjen valikoima on suuri, ja ruokakaupasta löytyy täsmävaihtoehtoja vaikkapa salaatinkastikkeisiin, marinoimiseen tai itämaisiin ruokiin. Kaikilla voi olla paikkansa ruokakaapissa, mutta myös yhdellä edullisella öljyllä pärjää mainiosti.

Moni vannoo ruoanlaitossa ja paistamisessa kasviöljyjen nimeen, eikä syyttä, sillä öljyt ovat rasvahappokoostumukseltaan ja ravintoarvoiltaan ylivertaisia eläinperäiseen rasvaan verrattuna. Ruokakaupassa voi kuitenkin mennä sormi suuhun, sillä öljyhyllyllä riittää valikoimaa: on rapsia, rypsiä, oliiviöljyä, camelinaa sekä siemen- ja pähkinäöljyjä. Monia näistä saa sekä tavallisina että kylmäpuristettuina.

Jos koet valinnanvaikeutta öljyhyllyllä, et ole yksin. Moni epäröi, koska öljyt eroavat toisistaan paitsi makunsa ja värinsä, myös paisto-ominaisuuksiensa ja rasvahappokoostumuksensa osalta. Mitä niistä pitäisi olla omassa ruokakomerossa? Entä olisiko ostettava kylmäpuristettua tai extraneitsytöljyä? Selvitimme perusasiat ruokaöljyistä.

Haluatko jatkaa lukemista?

Osta pääsy tähän sisältöön tai kirjaudu sisään.

auringonkukkaöljy

avokadoöljy

camelina

kookosöljy

kurpitsansiemenöljy

MCT-öljy

oliiviöljy

pähkinäöljy

Palmuöljy

pellavansiemenöljy

rapsiöljy

Rasvahappo

ruokaöljy

Rypsiöljy

seesamiöljy