Raaka-ainepula näkyy jo kaupan hyllyssä, mutta vain hintalapussa: ”Ei pelkoa ruoan loppumisesta”
Auringonkukkaöljyä korvataan palmuöljyllä ja muilla kasviöljyillä esimerkiksi pakasteperunoissa, tonnikalassa ja kasvirasvalevitteissä.
Taffel kertoi toukokuussa vaihtavansa auringonkukkaöljyn tilapäisesti palmuöljyyn Ukrainan sodan seurauksena. Ukraina on maailman suurin auringonkukkaöljyn viejä.
”Tämän volyymin poisjääminen vaikuttaa luonnollisesti koko elintarviketoimialaan, ja auringonkukkaöljylle pitää löytää vaihtoehtoisia raaka-aineita”, Taffelin omistavan Orklan Suomen viestintäjohtaja Nina Olin kommentoi MTV Uutisille (12.5.).
Taffelin mukaan tilapäisesti käytetty palmuöljy on sertifioitua. Mutta riittääkö sertifioitua palmuöljyä kaikkiin tuotteisiin, joissa auringonkukkaöljy on keskeinen raaka-aine? RSPO-sertifiointi on tae siitä, ettei palmuöljyn tuotanto ole tuhonnut sademetsää.
Kysyimme suurimmista kaupparyhmistä, miten sodan aiheuttama raaka-ainepula näkyy kaupan hyllyllä.
auringonkukkaöljy
Hinta
öljy
Palmuöljy
raaka-aine
raaka-ainepula
ruoan hinta
Ruoka