Tämä ostajan opas kertoo, minkälainen televisio kannattaa hankkia.
Televisiota ostaessa on hyvä tietää, mitkä termit ja numerot ovat tärkeitä. Malleihin kannattaa tutustua rauhassa, ja tarkistaa mitä ominaisuuksia omasta televisiosta pitäisi löytyä. Näillä vinkeillä pystyt löytämään itsellesi sopivan mallin satojen televisioiden joukosta.
Kuluttaja-lehti on testannut televisioita poikkeuksellisen kattavasti vuosien ajan. Televisioista on testattu esimerkiksi kuvanlaatu teräväpiirtokuvalla ja hdr-laajasävykuvalla, ruudun kirkkaus, kontrasti ja värintoisto, äänenlaatu ja virrankulutus.
Mittaustuloksistamme saat selville, miten hyvin valmistajan ilmoittamat lukemat käyvät yhteen laboratoriomittausten kanssa. Julkaisemistamme kattavista ominaisuuslistoista löytyy vastaukset muihin television hankinnan yhteydessä esille nouseviin kysymyksiin.
Testeissämme voit rajata valikoimaa esimerkiksi valmistajan, kokoluokan tai hinnan osalta.
Sisällysluettelo
Asennuspaikka ja katseltava sisältö
Rinnakkaismallit
Kuvanlaatu
Television koko
Paneelitekniikat: lcd ja oled
Mustan taso
Kirkkaus ja kontrasti
Hdr eli laajasävykuva
Yhteenveto
Sanasto
Yksi valintaperuste television hankinnalle: asennuspaikka ja katseltava sisältö
Television asennuspaikka sekä tv:stä katseltava sisältö vaikuttavat merkittävästi siihen, millainen televisio kannattaa ostaa.
Kaikki televisiot eivät pysty näyttämään kuvaa virheettömästi suurelle katselijajoukolle. Jos televisiota katsellaan laajalta alalta kuten koko perheen voimin isolta sohvalta eikä suoraan edestä nojatuolista, kannattaa tarkistaa katselukulmat ja heijastukset ruudusta -arvosanat.
Televisiota ostettaessa kannattaa myös varmistaa, että laitteessa on oikeanlainen viritin HD-televisiolähetysten katsomiseen: dvb-t2 antennitalouksiin, dvb-c kaapelitalouksiin, dvb-s tai dvb-s2 satelliittitalouksiin. Useimmat nykyään myytävät televisiot sopivat sekä antenni-, kaapeli- että satelliittitelevisiolähetysten katseluun, sillä laitteiden virittimet tukevat kaikkia mainittuja tekniikoita.
Jos katselet maksukanavia, varmista että televisiossa on paikka palveluntarjoajan maksukortille ja sen lukijalle eli CI-korttipaikka. Jos puolestaan käytät ulkoista mediatoistinta tai pelikonsolia, varmista että televisiossa on siihen sopiva liitin. Yleensä ulkoiset laitteet kytketään televisioon HDMI-liitännän avulla. HDMI siirtää yhdellä kaapelilla sekä kuvan että äänen.
Urheilufaneille iso kuva asettaa uudenlaisia haasteita. Näitä varten televisioissa on liiketoistoa parantava ominaisuus, joka parantaa nopeasti liikkuvaa kuvaa tekemällä siitä terävämmän ja liikkeiltään alkuperäistä lähetystä sulavamman. Jos katsot paljon urheilulähetyksiä, ja sujuva liikkeentoisto on sinulle tärkeää, testaamiemme televisioiden liikkeentoiston sulavuuden näet Kuvanlaatu-arvosanan Liikkeentoisto-aliarvosanasta.
Pelikäytössä liiketoistoa parantavat ominaisuudet tulisi kytkeä pois päältä. Aktiiviselle konsolipelaajalle on hyvä, jos televisiosta löytyy erillinen asetus tai kuvatila pelaamista varten. Se tarkoittaa, että televisio kytkee kuvanparannukset pois päältä minimoiden pelaamista haittaavan viiveen. Tällöin pelihahmo reagoi ruudulla mahdollisimman ripeästi ohjaimen nappien paineluun.
Älytelevisio-ominaisuuksien osalta yleinen sääntö on suosia isoja ja paljon Suomessa myytyjä tv-merkkejä. Niistä löytyy varmimmin ulkomaisten isojen suoratoistopalvelujen, kuten Netflixin ja Amazon Prime Videon, ohella myös pohjoismaiset Viaplay- ja HBO Nordic -sovellukset sekä kotimaiset Yle Areena, Mtv ja Ruutu.
Mitä eroa on eri ketjujen myymillä rinnakkaismalleilla – vertaamalla voit säästää jopa satoja euroja
Useilla televisioilla on rinnakkaismalli tai -malleja, joita myydään eri kodinkoneketjuissa ja -myymälöissä. Eri ketjujen myymien televisioiden mallinumerot poikkeavat toisistaan tyypillisesti vain vähän, esimerkiksi yhdellä numerolla: yksi ketju tai myymälä myy mallia QE50Q60T, toinen mallia QE50Q64T, kolmas mallia QE50Q65T ja neljäs QE50Q67T-mallia.
Rinnakkaismallit eroavat toisistaan tyypillisesti vain pieniltä yksityiskohdilta, esimerkiksi jalustan muotoilultaan.
Vaikka tekniikka rinnakkaismalleissa on tyypillisesti identtistä, mallinumeroinnin ja varustelun pienellä varioinnilla valmistajat ja jälleenmyyjät pyrkivät välttämään esimerkiksi sen, että kuluttaja löytäisi saman tuotteen halvemmalla toiselta jälleenmyyjältä tai toisen alueen kaupasta. Esimerkiksi Pohjoismaissa voidaan myydä eri mallia kuin Keski-Euroopassa.
Kuluttajan kannattaakin hintavertailussa huomioida mallisarjat eikä niinkään yksittäistä televisiomallia. Lisäksi kannattaa huomioida hintataso: tekniikaltaan identtiset rinnakkaismallit voivat olla taulukoituja malleja selvästikin halvempia – tai kalliimpia. Kun olet televisio-ostoksilla, tarkistamalla rinnakkaismallin saatavuuden naapurimyymälästä voit säästää jopa satoja euroja. Tämä pätee erityisesti poistuviin, edellisvuotisiin malleihin, jotka eivät välttämättä eroa merkittävästi uusimman vuosimallin televisiosta.