Harmaa ompelukone.

Valitse hyvä ompelukone

Ompelukoneella on näppärä korjata vaatteita ja lyhentää housujen lahkeet. Testasimme 8 ompelukonetta eri hintaluokista.

Harmaa ompelukone.

Uusimmat

Puhelimet.

Puhelimen ostaminen: kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää

Mikä puhelin kannattaisi ostaa? Lue oppaastamme, mihin kannattaa kiinnittää huomiota puhelinta valitessa.

Kuluttaja testaa vuosittain kymmeniä älypuhelimia. Puhelintesteissämme kerromme, mitkä ovat parhaat kamerapuhelimet, akkukestoltaan parhaat puhelimet, parhaat puhelimet eri hintaluokissa, kestävyydeltään parhaat puhelimet ja puheluiden äänenlaaduiltaan parhaat puhelimet, myös heikossa kentässä.

Tässä ostajan oppaassa kerromme, mitä kannattaa huomioida puhelinta ostaessa.

Sisällysluettelo

Kamera

Näyttö

Akku

Suorituskyky ja käyttömukavuus

Kestävyys

Muita puhelinta ostettaessa huomioitavia seikkoja

Kamera

Etenkin kalliimmissa älypuhelimissa on yleensä useita kameroita. Kamerat ovat erityyppisiä: mukana voi olla pääkameran ohella esimerkiksi laajakulmakamera, ultralaajakulmakamera, zoom-linssillinen kamera tai telelinssikamera eli pitkän polttovälin kamera, jolla kauempana olevat kohteet näkyvät suurempina.

Testaamme puhelinten kameroista muun muassa pääkameran kuvanlaadun päivänvalossa ja hämärässä. Valovoimaisella kameralla saa hämärässä tai pimeässä parempia kuvia. Mitä valovoimaisempi kamera, sitä enemmän valoa kennolle päätyy ja sitä pienempi valotusaika tarvitaan. Jos valoa on vähän, hämäräkuvauksessa kuvat voivat tärähtää.

Kameran valovoimaa kuvaa aukkosuhde eli niin sanottu f-luku, joka kertoo linssin polttovälin ja kameran kennolle sisääntulevaa valomäärää rajoittavan aukon suhteen eli valovoiman. Mitä pienempi aukkosuhde, sitä enemmän valoa päätyy kameran kennolle. Pienellä aukkosuhteella syvyysterävyys on kuitenkin pieni, eli jos kuvan etualalla oleva kohde näkyy terävänä, tausta on sumea.

Aukkosuhde eli f-luku ilmaistaan polttovälin ja linssin aukon suhdelukuna, esimerkiksi f/1,4, f/2, f/2,8, f/4 ja niin edelleen. Mitä pienempi aukkosuhde, sitä vähemmässä valossa voi kuvata. Toisaalta jos aukkosuhde on suuri, esimerkiksi f/8, kuvan syvyysterävyys on suuri, eli sekä kameraa lähellä oleva kohde kuten kuvattava henkilö ja kamerasta kaukana oleva kohde, kuten taustalla siintävä metsikkö, ovat teräviä. Pienellä aukkosuhteella tausta on sumea. Pientä aukkosuhdetta kannattaa hyödyntää esimerkiksi potrettikuvauksessa tai hämärissä olosuhteissa, suuret aukkosuhteet sopivat esimerkiksi maisemakuvaukseen. Useimmissa nykypuhelimissa aukkosuhdetta voi säätää kamerasovelluksesta.

Jos kuvataan nopeasti liikkuvia kohteita, kuten vaikkapa villieläimiä tai urheilijoita, valotusaika määrittää sen, miten terävästi liikkeen saa pysäytettyä. Pitkällä valotusajalla nopea liike sumenee. Myös valotusaikaa voi useimmiten säätää manuaalisesti kamerasovelluksesta.

Kolmas kameran kuvanlaatuun liittyvä tekijä on kennon herkkyys eli niin kutsuttu ISO-luku. Mitä suurempi ISO-arvo on käytössä, sitä enemmän valoa pääsee kameran kennolle, ja sitä lyhyempi valotusaika tarvitaan. Suuren herkkyyden haittapuolena on kuitenkin kuvaan tuleva kohina eli kuvakennon kuvapisteiden tuottama satunnaisvaihtelu. Pienellä ISO-arvolla kohinaa on vähemmän, eli esimerkiksi värit ovat tasaisempia. Hämärässä tai nopeaa liikettä kuvatessa tarvitaan suurempaa kennon herkkyyttä, aurinkoisella kesäpäivällä maisemaa kuvattaessa pienempikin ISO-arvo riittää.

Televisio ja kaukosäädin.

Näin selvität, mikä televisio sopii parhaiten omaan käyttöösi

Tämä ostajan opas kertoo, minkälainen televisio kannattaa hankkia.

Televisiota ostaessa on hyvä tietää, mitkä termit ja numerot ovat tärkeitä. Malleihin kannattaa tutustua rauhassa, ja tarkistaa mitä ominaisuuksia omasta televisiosta pitäisi löytyä. Näillä vinkeillä pystyt löytämään itsellesi sopivan mallin satojen televisioiden joukosta.

Kuluttaja-lehti on testannut televisioita poikkeuksellisen kattavasti vuosien ajan. Televisioista on testattu esimerkiksi kuvanlaatu teräväpiirtokuvalla ja hdr-laajasävykuvalla, ruudun kirkkaus, kontrasti ja värintoisto, äänenlaatu ja virrankulutus.

Mittaustuloksistamme saat selville, miten hyvin valmistajan ilmoittamat lukemat käyvät yhteen laboratoriomittausten kanssa. Julkaisemistamme kattavista ominaisuuslistoista löytyy vastaukset muihin television hankinnan yhteydessä esille nouseviin kysymyksiin.

Testeissämme voit rajata valikoimaa esimerkiksi valmistajan, kokoluokan tai hinnan osalta.

Sisällysluettelo

Asennuspaikka ja katseltava sisältö

Rinnakkaismallit

Kuvanlaatu

Television koko

Paneelitekniikat: lcd ja oled

Mustan taso

Kirkkaus ja kontrasti

Hdr eli laajasävykuva

Yhteenveto

Sanasto

Yksi valintaperuste television hankinnalle: asennuspaikka ja katseltava sisältö

Television asennuspaikka sekä tv:stä katseltava sisältö vaikuttavat merkittävästi siihen, millainen televisio kannattaa ostaa.

Kaikki televisiot eivät pysty näyttämään kuvaa virheettömästi suurelle katselijajoukolle. Jos televisiota katsellaan laajalta alalta kuten koko perheen voimin isolta sohvalta eikä suoraan edestä nojatuolista, kannattaa tarkistaa katselukulmat ja heijastukset ruudusta -arvosanat.

Televisiota ostettaessa kannattaa myös varmistaa, että laitteessa on oikeanlainen viritin HD-televisiolähetysten katsomiseen: dvb-t2 antennitalouksiin, dvb-c kaapelitalouksiin, dvb-s tai dvb-s2 satelliittitalouksiin. Useimmat nykyään myytävät televisiot sopivat sekä antenni-, kaapeli- että satelliittitelevisiolähetysten katseluun, sillä laitteiden virittimet tukevat kaikkia mainittuja tekniikoita.

Jos katselet maksukanavia, varmista että televisiossa on paikka palveluntarjoajan maksukortille ja sen lukijalle eli CI-korttipaikka. Jos puolestaan käytät ulkoista mediatoistinta tai pelikonsolia, varmista että televisiossa on siihen sopiva liitin. Yleensä ulkoiset laitteet kytketään televisioon HDMI-liitännän avulla. HDMI siirtää yhdellä kaapelilla sekä kuvan että äänen.

Urheilufaneille iso kuva asettaa uudenlaisia haasteita. Näitä varten televisioissa on liiketoistoa parantava ominaisuus, joka parantaa nopeasti liikkuvaa kuvaa tekemällä siitä terävämmän ja liikkeiltään alkuperäistä lähetystä sulavamman. Jos katsot paljon urheilulähetyksiä, ja sujuva liikkeentoisto on sinulle tärkeää, testaamiemme televisioiden liikkeentoiston sulavuuden näet Kuvanlaatu-arvosanan Liikkeentoisto-aliarvosanasta.

Pelikäytössä liiketoistoa parantavat ominaisuudet tulisi kytkeä pois päältä. Aktiiviselle konsolipelaajalle on hyvä, jos televisiosta löytyy erillinen asetus tai kuvatila pelaamista varten. Se tarkoittaa, että televisio kytkee kuvanparannukset pois päältä minimoiden pelaamista haittaavan viiveen. Tällöin pelihahmo reagoi ruudulla mahdollisimman ripeästi ohjaimen nappien paineluun.

Älytelevisio-ominaisuuksien osalta yleinen sääntö on suosia isoja ja paljon Suomessa myytyjä tv-merkkejä. Niistä löytyy varmimmin ulkomaisten isojen suoratoistopalvelujen, kuten Netflixin ja Amazon Prime Videon, ohella myös pohjoismaiset Viaplay- ja HBO Nordic -sovellukset sekä kotimaiset Yle Areena, Mtv ja Ruutu.

Mitä eroa on eri ketjujen myymillä rinnakkaismalleilla – vertaamalla voit säästää jopa satoja euroja

Useilla televisioilla on rinnakkaismalli tai -malleja, joita myydään eri kodinkoneketjuissa ja -myymälöissä. Eri ketjujen myymien televisioiden mallinumerot poikkeavat toisistaan tyypillisesti vain vähän, esimerkiksi yhdellä numerolla: yksi ketju tai myymälä myy mallia QE50Q60T, toinen mallia QE50Q64T, kolmas mallia QE50Q65T ja neljäs QE50Q67T-mallia.

Rinnakkaismallit eroavat toisistaan tyypillisesti vain pieniltä yksityiskohdilta, esimerkiksi jalustan muotoilultaan.

Vaikka tekniikka rinnakkaismalleissa on tyypillisesti identtistä, mallinumeroinnin ja varustelun pienellä varioinnilla valmistajat ja jälleenmyyjät pyrkivät välttämään esimerkiksi sen, että kuluttaja löytäisi saman tuotteen halvemmalla toiselta jälleenmyyjältä tai toisen alueen kaupasta. Esimerkiksi Pohjoismaissa voidaan myydä eri mallia kuin Keski-Euroopassa.

Kuluttajan kannattaakin hintavertailussa huomioida mallisarjat eikä niinkään yksittäistä televisiomallia. Lisäksi kannattaa huomioida hintataso: tekniikaltaan identtiset rinnakkaismallit voivat olla taulukoituja malleja selvästikin halvempia – tai kalliimpia. Kun olet televisio-ostoksilla, tarkistamalla rinnakkaismallin saatavuuden naapurimyymälästä voit säästää jopa satoja euroja. Tämä pätee erityisesti poistuviin, edellisvuotisiin malleihin, jotka eivät välttämättä eroa merkittävästi uusimman vuosimallin televisiosta.

Kahvikone.

Kahvinkeittimet: espressoa, kapselikahvia vai suodatinsumppia?

3.2.2025Koti ja piha

Tämä on kahvinkeittimen ostajan opas, jossa kerromme, mitä sinun on hyvä tietää, kun olet ostamassa perinteistä kahvinkeitintä suodatinkahvin valmistamiseen, manuaalista tai automaattista espressokonetta tai kapselikeitintä.

Sisällys

Suodatinkahvinkeitin

Termoskannullinen kahvinkeitin

Kapselikeitin

Täysautomaattinen espressokone

Manuaalinen espressokone

Suodatinkahvin maku

Espresson maku

Kahvin lämpötila

Vajaan pannullisen keittäminen

Keitinajat

Kahvinkeittimen puhdistus

Kapselikeittimen puhdistus

Espressokoneen puhdistus

Kalkinpoisto

Ääni ja tärinä

Sanasto: laitteiden toimintoja

 

Suodatinkahvinkeitin

Suomalaiset suosivat suodatinkahvia. Perinteinen kahvinkeitin keittää kerralla 8–12 kuppia, mutta keittimiä on myös pienten kotitalouksien käyttöön: pienimmillä voi valmistaa vain 2–5 kuppia kerrallaan.
Suodatinkahvinkeitin.

Suodatinkahvin makuun vaikuttaa muun muassa suodatusnopeus. Joissakin keittimissä on aromivalitsin, jonka avulla voi säätää valumisnopeutta ja näin kahvin voimakkuutta. Toiminto on hyödyllinen etenkin, jos valmistat usein pieniä määriä kahvia kerrallaan. Kun vesi johdetaan hitaammin pienen kahvijauhemäärän läpi, kaikki aromit saadaan juomaan mukaan.
Perinteisten keittimien hinnat vaihtelevat parista kympistä satoihin euroihin. Halpa keitin tekee makuvertailun mukaan yhtä hyvää kahvia kuin kallis ja on usein yhtä mukava käyttää, joten sopiva keitin löytyy joka kukkarolle. Erihintaisten laitteiden erot voivat näkyä erikoistoiminnoissa ja säädöissä. Ne voivat myös näkyä materiaaleissa ja osien kestävyydessä. Yksi hyvä huomio ennen keittimen ostamista on varmistaa, että siihen on saatavilla varaosia.

Termoskannullinen kahvinkeitin

Termoskannullinen kahvinkeitin.

Termoskannullinen kahvinkeitin suodattaa kahvin suoraan termoskannuun, jotta se pysyy pidempään lämpimänä. Maun puolesta kahvi on toki parasta tuoreeltaan. Jos harkitset termoskannullista kahvinkeitintä, vertaa testituloksiamme: varsinkin pieniä määriä keitettäessä kahvi jäähtyy usein nopeasti termoskannussakin. Keittimien termoskannut eivät ole yhtä tiiviitä kuin tavalliset termoskannut. Termoskannullista kahvinkeitintä ostaessa kannattaa myös selvittää, onko keitin helppo puhdistaa ja kannu pestä.

Testissämme termoskannulliset kahvinkeittimet ovat pärjänneet yleisesti ottaen samaan tapaan kuin muut suodatinkahvin valmistamiseen tarkoitetut kahvinkeittimet.

yrttienkasvatus1

Ilmaista ruokaa kaupan ruukkuyrteistä: selvitimme miten käy

30.1.2025Ruoka

Tämä artikkeli on uudelleenjulkaisu. Artikkeli on julkaistu alun perin 29.4.2020. Tekstin hintatiedot on päivitetty uudelleenjulkaisun yhteydessä.

Saako kaupan ruukkuyrteistä ja -salaateista kasvatettua syötävää koko vuoden tarpeiksi? Kuluttaja otti selvää.

Kauppareissu alkaa pakollisella pysähdyksellä hedelmä- ja vihannesosastolle. Salaattia, tuoreita yrttejä – ostoskärryyn putoaa vaivihkaa tukku ruukussa kasvavaa vihreää ilman, että asiaa pysähtyy sen kummemmin miettimään.

Mutta voisiko ruukkuyrteistä ja -salaateista kasvattaa kotona purtavaa pidemmäksi aikaa, tai ties vaikka loppuelämän ajaksi? Karkea laskutoimitus kertoo, että rahaa ainakin säästyisi, maltillisellakin kulutuksella satanen tai pari vuodessa. Onkohan idea ihan mahdoton?

Kuluttaja päätti kokeilla. Lähdimme lähimarkettiin ostoksille, ja palasimme toimitukseen painavan kassillisen kera. Saaliina oli 13 vihertävää herkkua: basilikaa, rosmariinia, romaine- ja lollorosso-salaattia, salviaa, meiramia, minttua, herneenversoa, lipstikkaa, villirucolaa, persiljaa, sitruunamelissaa ja viinisuolaheinää.

Joitakin varusteluita olimme tehneet jo etukäteen. Pussillisen multaa, muovisen kasvatusalustan ja led-valaisimen olimme hankkineet jo, joten kauppareissun jälkeen tökkäsimme kasvit vain multaan valon alle.

Lampun hinnasta kokeilun kannattavuus ei ainakaan jää kiinni. Kokeilussamme käytetty 20-wattinen led-valonheitin maksaa noin kymmenen euroa, ja siitä saa valoa noin 1 600 luumenin verran. Tämä vastaa kahden 60-wattisen hehkulampun tuottamaa valomäärää.

Etenkin talvikuukausina valoa ­kannattaa pitää päällä koko ajan, sillä useimmat salaatit ja yrtit kasvavat parhaiten jatkuvassa valokylvyssä.

Aloitimme viljelyprojektin Kuluttajan toimituksessa tammikuun lopulla, ­talven ensimmäisistä auringonsäteistä intoutuneina. Netissä olisi ollut myytävänä tyylikkäitä, pieniä pöytäpuutarhojakin, mutta niillä on hintaa helposti toistasataa euroa. Päättelimme, että alle kympin maksava ledilamppu ja muovinen alusta ajavat saman asian. Ei kai homma voi niillä mennä kovin pahasti pieleen?

Ladataan...
Ladataan...
Ladataan...

Monta tapaa lukea Kuluttajaa

Kuluttaja tarjoaa lukijoilleen uusia näkökulmia ja luotettavaa tietoa tuotteista ja palveluista. Tilaajana pääset käsiksi kaikkiin asiantunteviin testeihin, vertailuihin ja artikkeleihin, joiden avulla teet fiksuja valintoja.

  • Teet parempia ostopäätöksiä.
  • Löydät helposti laadukkaat tuotteet.
  • Säästät rahaa vertailemalla tuotteiden hintoja.
  • Tiedät oikeutesi ja velvollisuutesi.

Tilaajana hyödyt enemmän

Kuluttaja LEHTI + DIGI.

Kuluttaja LEHTI + DIGI, kestotilaus

59€/12 kk
59
/ 12 kk
Painettu lehti kotiin kannettuna
Näköislehtien lukuoikeus
Testien lukuoikeus
Artikkelien lukuoikeus
Musta lista
Pääsy valmistajan ilmoittamaan tietoon testeissä
Ostajan oppaat
Vaihtuva maksuton sisältö rekisteröityneille
Tieto uusista sisällöistä sähköpostitse
Kuluttaja DIGI.

Kuluttaja DIGI, kestotilaus

46€/12 kk
46
/ 12 kk
Painettu lehti kotiin kannettuna
Näköislehtien lukuoikeus
Testien lukuoikeus
Artikkelien lukuoikeus
Musta lista
Pääsy valmistajan ilmoittamaan tietoon testeissä
Ostajan oppaat
Vaihtuva maksuton sisältö rekisteröityneille
Tieto uusista sisällöistä sähköpostitse

Rekisteröitynyt käyttäjä

Ilmainen
Painettu lehti kotiin kannettuna
Näköislehtien lukuoikeus
Testien lukuoikeus
Artikkelien lukuoikeus
Musta lista
Pääsy valmistajan ilmoittamaan tietoon testeissä
Ostajan oppaat
Vaihtuva maksuton sisältö rekisteröityneille
Tieto uusista sisällöistä sähköpostitse
Mahdollisuus ostaa lukuoikeus yksittäiseen lehteen, testiin tai artikkeliin

Testaamme tuotteet puolestasi

Kuluttajaa lukemalla teet fiksuja valintoja. Testaamme tuotteita yli sadassa eri kategoriassa kodinkoneista autoihin. Teemme perusteellisen tutkimustyön puolestasi, jolloin sinun on helppo tehdä hyviä kauppoja.

Tietoa meistä
testaus-puhelinlaboratorio

Suomen suurin testaaja

Testaamme yli tuhat tuotetta vuosittain. Testimme pohjautuvat aina tutkittuun tietoon ja tiukkoihin arviointikriteereihin. Testatun tiedon avulla teet fiksuja ostopäätöksiä ja löydät helposti omiin tarpeisiisi sopivat tuotteet.

raha

Rahanarvoisia asioita

Edullinen tuote voi olla myös laadukas, kun tuotteen valitsee oikein. Selvitämme puolestasi hinta-laatusuhteeltaan parhaat tuotteet ja autamme sinua saamaan parhaan vastineen rahoillesi. Kuluttaja.fissä voit myös vertailla tuotteiden hintoja.

Megafoni.

Rohkeasti kuluttajan puolella

Kuluttajan etu ohjaa toimintaamme. Nostamme esiin epäkohtia, jotka muuten jäisivät vaille huomiota. Emme ota testattavia tuotteita vastaan yrityksiltä, vaan ostamme ne kaupasta samaan tapaan kuin sinäkin ostaisit.

Näin tunnistat laadukkaan tuotteen tai palvelun

Kuluttajan Testivoittaja 2025 -merkki, 5 tähteä.

Testivoittaja
Tiukassa testissä parhaiten menestynyt tuote tai palvelu.

Kuluttajan Hyvä ostos 2025 -merkki.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote tai palvelu.

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.