Kuluttajan testi: Pyrolyysiuunit

4.95 €

Pyrolyysiuunit

22.1.2014| /
Ominaisuudet ja varusteet -arvosanassa otettiin huomioon pellin, uunipannun ja ritilän käyttöpinta-ala suhteessa uunin ulkopinta-alaan. Lisäksi selvitettiin muun muassa, voiko grilliä ja kiertoilmatoimintoa käyttää yhdessä, onko uunissa digitaalinen lämpötilan näyttö sekä onko uunissa ajastinta ja peltien putoamisesteitä.

Ruuanlaittotestit

Pikkuleipien paistamisen
Tarkoituksena oli mitata, kuinka tasaisesti lämpö jakaantuu sekä vaaka- että pystytasossa. Pikkuleipiä paistettiin yhtä aikaa kahdessa tasossa. Uuni lämmitettiin valmistajan ohjeiden mukaan. Ruskistumisen tasaisuus arvioitiin digitaalisella mittalaitteella ja paistamiseen kulunut aika mitattiin.

Broilerin paistaminen
Tuore, noin 1200 g painava broileri, jota oli säilytetty jääkaappilämpötilassa, kypsennettiin käyttämällä toimintoa, jota käyttöohjeet suosittelivat. Broileriin lisättiin 5 ml öljyä ja tarvittaessa vettä, jos valmistaja sitä suositteli. Paistamiseen mennyt aika mitattiin ja lisäksi arvioitiin broilerin väri, nahan rapeus, lihan mehukkuus ja kypsentämisen kokonaistulos.

Paahtoleipien grillaus
Ritilä täytettiin paahtoleivillä, niiden puolikkailla ja neljänneksillä niin, että koko ritilä peittyi. Uunia esilämmitettiin 5 minuuttia grillausasetuksella maksilämpötilassa. Paahtoleipiä grillattiin, kunnes ne olivat hyvin paahtuneet. Sen jälkeen arvioitiin, kuinka tasaisesti leivät ruskistuivat ja kuinka laajalle alueelle ruskettuminen ylsi. Grilliksi valittiin uunin iso grilli.

Sähkönkulutus

Sähkönkulutusta mitattiin pyrolyyttisen puhdistuksen aikana, ruuanlaittotestien yhteydessä ja uunin esilämmitys –testien yhteydessä. Lisäksi arvosanassa mitattiin valmiustilan tehontarve ja tehontarve, kun uuni oli kokonaan pois päältä.

Käyttömukavuus

Käyttömukavuuden arvosanassa arvioitiin uunien helppokäyttöisyyttä ja käyttöohjeita. Helppokäyttöisyydessä arvioitiin mm. säätimiä, luukun toimivuutta, ruoan laittamista uuniin ja pois ottamista uunista, ritilöiden ja peltien putoamisesteiden toimivuutta ja uunin puhdistusta. Käyttöohjeissa tarkasteltiin niiden kattavuutta, selkeyttä ja ulkonäköä.

Lämpötilan tarkkuus 

Tyhjän uunin lämpötilaksi valittiin 80 °C, 125 °C ja 200 °C. Lämpötilan tarkkuutta testattiin mittaamalla, kuinka lähelle valittua lämpötilaa uuni lämpeni. Testi tehtiin sekä perinteisellä lämmöllä että kiertoilmatoiminnolla.

Lämpötilan pysyvyydessä mitattiin, kuinka hyvin lämpötila pysyi valitussa astemäärässä. Testi tehtiin sekä perinteisellä lämmöllä että kiertoilmatoiminnolla.

Uunin lämmitysaika –arvosanassa mitattiin aika, joka kului, kun tyhjä uuni lämmitettiin tavallisella lämmityksellä 203°C:seen ja kiertoilmalla 178°C:seen. Myös pikalämmitykseen kulunut aika mitattiin. Mitä nopeammin uuni saavutti halutun lämpötilan, sen parempi.

Melua arvioi 3 hengen raati kiertoilmauunin jäähdytyksen aikana sekä esilämmityksen aikana.

Turvallisuus-arvosanassa mitattiin eri pintojen (luukku, säätimet, ohjauspaneeli, kahva) lämpötiloja. Lämpötiloja mitattiin ”lämpötilan tarkkuus” –testin yhteydessä, kun uuni oli ollut päällä 200°C:ssa tunnin ajan. Lisäksi mitattiin lämpötiloja grillimoodin oltua päällä 30 minuuttia ja pyrolyysitoiminnon oltua tunnin päällä.


Tämä on Kuluttajan maksullista sisältöä. Kirjaudu sisään tai osta testi.