Testasimme 8 hiilihapotuslaitetta, joiden hinnat vaihtelevat noin 30 euron ja 350 euron välillä.
Kirjoittaja: Katri Simola Testi: Teemu Sysioja Kuvat: ICRT ja iStockphoto
Jos mielesi tekee usein kuplivaa vettä, voi hiilihapotuslaitteen hankkiminen säästää kaupassakäynnin vaivan. Luontokin kiittää, kun vesipulloja kuluu vähemmän.
Rahallista säästöä laite ei sen sijaan välttämättä tuo. Oh...
Sodastream varjelee kupliaan
Sodastreamin kaasupullon ostaja ei itse asiassa osta pulloa, vaan sen sisältämän kaasun. Pulloissa lukee näin: ”Tämä SodaStream-kaasupullo toimitetaan asiakkaan käyttöön lisenssin alaisena ja se pysyy Soda Club (CO2) SA:n omaisuutena. Soda-Clubin tehtävänä on huoltaa ja täyttää kaasupullo. Kolmansien osapuolten tekemä valtuuttamaton uudelleentäyttö voi olla vaarallista, laitonta ja se voi rikkoa Soda-Clubin oikeuksia.”
Tekstillä Sodastream haluaa sitouttaa kuluttajan käyttämään vain Sodastream-merkin alla myytäviä kuplia. Yrityksen sivuilla kerrotaan, ettei laitetakuu kata ongelmia, jos laitteessa on muun valmistajan kaasupullo.
Agan mukaan sen hiilidioksidipullot sopivat kuitenkin kaikkiin markkinoilla oleviin hiilihapotuslaitteisiin, Sodastreamin laitteet mukaan lukien. MySodakin sanoo kaasupullojensa sopivan useimpiin hiilihapotuslaitteisiin.
Voiko Sodastream rajoittaa kaasupullojen käyttöä tällä tavalla? Käyttääkö Sodastream määräävää markkina-asemaansa väärin?
Tutkimuspäällikkö Hannu Raatikainen Kilpailu- ja kuluttajavirastosta ei kommentoi yksittäistä tapausta. Yleisellä tasolla hän toteaa olevan mahdollista, että markkinajohtaja rajoittaa tämän kaltaisessa tilanteessa kilpailua.
”Myös määräävässä asemassa olevalla yrityksellä on oikeus kilpailla omilla ansioillaan ja suojella kaupallista etuaan tiettyyn rajaan asti. Määräävä markkina-asema tuo kuitenkin erityistä vastuuta siitä, ettei estä kilpailevien toimijoiden mahdollisuutta kilpailla markkinoilla”, Raatikainen sanoo.
Määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä voi saada mojovat sakot. Näin on käynyt muun muassa työkaluvalmistaja Hiltille, joka aikoinaan vaati ostamaan naulaimiinsa vain Hiltin nauloja. Euroopan komissio mätkäisi yritykselle 6 miljoonan euron sakon.
Laittomia kuplia
Israelilainen Sodastream valmisti hiilihapotuslaitteitaan vielä pari vuotta sitten Länsirannan juutalaissiirtokunnassa sijaitsevassa tehtaassa. Tehtaan sijainti herätti närää, sillä se sijaitsi Israelin miehittämällä alueella.
Boikottikampanjan myötä Sodastream lopetti kaiken toimintansa Israelin siirtokunnissa vuonna 2015. Omien sanojensa mukaan yritys olisi joka tapauksessa siirtänyt tehtaansa, mutta boikotointi nopeutti lähtöä.
Israelin miehityspolitiikkaa vastustavan ihmisoikeusjärjestö ICAHD Finlandin puheenjohtaja Syksy Räsänen on tyytyväinen päätökseen. ”Siirtokunnat ovat kansainvälisen oikeuden vakavia rikkomuksia eli sotarikoksia. Niiden tukeminen tarkoittaa siis laittomaan toimintaan osallistumista.”
Sodastream pystytti uuden tehtaansa Negevin autiomaahan Etelä-Israeliin. Senkään sijainti ei ole ongelmaton. Tehdas sijaitsee Rahatin alueella, jonka Israelin valtio vei palestiinalaisilta beduiineilta 1950-luvulla, ja karkotti heitä sieltä.
”Alueelle jääneiden beduiinien asianajaja ja yhteisön johtaja on arvostellut tehdasta siitä, että se on osa Israelin hallituksen politiikkaa. Sen sijaan, että hallitus huolehtisi beduiinien tarpeista siellä missä he elävät, se haluaa siirtää heidät kaupunkien halpatyövoimaksi”, Räsänen kertoo.
Mitä kuluttajien olisi hyvä tietää tilanteesta? ”Israelin miehityksen alla elävät palestiinalaiset pyytävät boikotoimaan kaikkia israelilaisia tuotteita. Se on vähintä, mitä kuluttajat voivat tehdä palestiinalaisten ihmisoikeuksien eteen”, Räsänen sanoo.
4 vuotta ilman säästöjä
