Kuluttajan testi

4.95 €

Astianpesukoneet

13.9.2017| /
Astianpesukoneet testattiin kuluttajaorganisaatioiden kansainvälisenä yhteistyönä.

Testit tehtiin testauslaboratorion ilmastoidussa huoneessa, jossa lämpötila oli 23°C+/-1 ja suhteellinen kosteus: 55% +/- 2─3. Testissä käytetty vesi oli suomalaisvettä kovempaa keskieurooppalaista vettä (10,1-11,2 °dh) ja sen lämpötila oli 15C +/- 2C.

Astiat liattiin IEC 60436 -standardin mukaisilla lioilla sekä ”pannujen ja vuokien” -menetelmällä. Standardin mukaiset liat kuivattiin ilmakuivausmenetelmällä ja uunikuivausmenetelmällä. Likoina käytettiin kananmunaa, pinaattia, kaurahiutaleita, margariinia ja kahvinporoja, teetä, tomaattimehua, lihaa, perunatärkkelystä ja maitoa. Pannujen ja vuokien -menetelmässä likoina käytettiin suklaata, lihaa sekä seosta, joka oli tehty margariinista, jauhoista, munankeltuaisesta, sokerista, ketsupista ja vedestä.

Kone täytettiin likaisilla ruokailuvälineillä, lautasilla, kupeilla, laseilla ja muovirasioilla sekä muilla keittiövälineillä. Lisäksi koneeseen laitettiin puhtaita astioita.

Testi tehtiin sekä normaali- että säästöohjelmalla. Molempia pesuohjelmia testattiin kahdesti. Laskelmissa normaaliohjelmaa painotettiin enemmän kuin säästöohjelmaa.

Suorituskyky

Suorituskykyä mitattiin testaamalla pesu- ja kuivaustulosta. Ne arvioitiin 30 minuutin päästä ohjelman loputtua tai oven auettua.

Pesutuloksessa annettiin pisteitä sen mukaan, oliko astia täysin puhdas, oliko siinä pieniä vai suuria likatahroja ja minkä verran tahroja oli.

Kuivaustuloksessa annettiin pisteitä vesipisaroiden ja vesijälkien lukumäärän mukaan. Astia ei saanut yhtään pistettä, jos siinä oli enemmän kuin kaksi vesipisaraa tai enemmän kuin yksi vesijälki. Lasien, aterimien, posliiniastioiden, melamiiniastioiden, muovirasioiden sekä pannujen ja vuokien kuivaustulokset mitattiin erikseen.

Käyttömukavuus

Käyttömukavuuden arvosanassa arvioitiin täyttämisen helppous, koneen toiminnot, luukun, korien, suodattimen sekä pesu- ja huuhteluainelokeroiden toimivuus, itsepuhdistuksen tehokkuus sekä käyttöohjeet.

Ohjelman kesto

Sekä normaali- että säästöohjelman molempien pesukertojen kestot mitattiin ja niistä laskettiin keskiarvot.

Kulutus

Mittasimme sekä normaaliohjelman että säästöohjelman sähkön- ja vedenkulutuksen. Koska astianpesukoneisiin mahtuu eri määrä astiastoja, saatiin kulutusluvut vertailukelpoisiksi laskemalla sähkön- ja vedenkulutus astiastoa kohden.

Melu

Melutason arvosana perustuu sekä mittaukseen että subjektiiviseen arviointiin. Tiskikoneelle simuloitiin keittiöön soveltuva paikka. Melu mitattiin desibelimittarilla 1,2 metrin päästä tiskikoneesta ja 70 senttimetrin korkeudelta lattiasta 10 minuuttia pesun alkamisesta. Lisäksi kolme asiantuntijaa arvioi melun häiritsevyyttä 7-portaisella asteikolla.

Rakenteen ja materiaalien laatu

Testissä arvioitiin 7-portaisella asteikolla seuraavien kohtien työn laatua: ovi, pesu- ja huuhteluaineannostelijat, ylä- ja alakorit, suodatin, ylhäällä ja alhaalla olevat suihkupäät sekä säätimet ja nappulat.


Tämä on Kuluttajan maksullista sisältöä. Kirjaudu sisään tai osta testi.