A-luokan grillimakkarat

4.95 €

A-luokan grillimakkarat

29.5.2013|
Testiin valittiin 8 perinteistä ja 5 maustettua A-luokan makkaraa, joiden ravintoarvot tutkittiin akkreditoidussa elintarvikelaboratoriossa, Seinäjoella sijaitsevassa Seilabissa.

Makkaroille annettiin laboratoriotestin perusteella arvosanat 1–5 seuraavista asioista: lihapitoisuus, rasva, suola, energiasisältö, sidekudosproteiini, proteiini, hiilihydraatit ja lisätty natriumnitriitti. Lisätystä fosfaatista makkara sai arvosanan 1 tai 5 sen perusteella, oliko tuotteeseen lisätty fosfaattia.

Lihapitoisuuden, lisätyn fosfaatin ja natriumnitriitin arvosanat perustuvat valmistajan antamiin tietoihin.

Rasvan, suolan, energiasisällön, sidekudosproteiinin, proteiinin ja hiilihydraatin määrä mitattiin laboratoriossa. Suola määriteltiin tuotteen sisältämästä kloriitista, joten se kertoo tuotteeseen lisätyn ruokasuolan määrän, muttei kokonaisnatriumin määrää. Epäterveellisen natriumin määrään vaikuttavat suolan lisäksi myös tuotteen sisältämä luontainen natrium sekä muun muassa natriumglutamaatti- ja natriumnitriitti-lisäaineista tuleva natrium.

Sidekudosproteiini on makkaroissa pääasiassa sian nahkaa, eli kamaraa, ja silavaa sekä siipikarjan nahkaa.

Mittausepävarmuus on rasvapitoisuudessa tuotteesta riippuen ± 2,4–3,6 prosenttiyksikköä, proteiinin määrässä ± 0,96–14 grammaa, hiilihydraattien määrässä ± 0 grammaa, energiamäärässä ± 20–28 kilokaloria ja suolapitoisuudessa ± 0,2–0,26 prosenttiyksikköä.

Rasvan, ja energiasisällön arvosanojen laatimisessa auttoivat HUS:in lihavuusyksikön tutkija Kirsi Pietiläinen ja Sydänliiton ravitsemusasiantuntija Anna Kara.


Tämä on Kuluttajan maksullista sisältöä. Kirjaudu sisään tai osta testi.