Näin valitset parhaat grillihiilet jokaiseen tarkoitukseen

Grillauskausi on nyt kuumimmillaan. Testasimme 13 grillihiilet asiaan vihkiytyneessä laboratoriossa. Makkaroille, pihveille ja pizzoille sopivat eri hiilet.

Testasimme laboratoriossa 13 grillihiilet. Arvostelimme niiden raekoon, hiilipitoisuuden, tuhkapitoisuuden, kosteuspitoisuuden ja irtotiheyden. Lisäksi huomioimme arvosanoissa pakkausmerkintöjen tarkkuuden.  

Testeissä grillihiilistä löytyi eroja käyttötarkoitusten mukaan: pitkään, matalalla lämpötilalla kypsytettävät savustettavat ruuat vaativat aivan erilaiset hiilet kuin vaikkapa pizzat, jotka kypsytetään selvästi kuumemmassa lämpötilassa mutta nopeammin tai makkarat, jotka yleensä grillataan nopeasti mutta ei yhtä kuumassa kuin pizzat.

Testaajan vinkit hiilien valintaan

  1. Jos tavoittelet pitkää paloaikaa, kiinnitä huomiota hiilien raekokoon sekä hiilipitoisuuteen. Suuremmat partikkelit sekä korkeampi hiilipitoisuus tarkoittavat yleensä pidempää paloaikaa.
  2. Jos tavoittelet korkeinta lämpötilaa, kiinnitä huomiota hiilipitoisuuden ja tiheyden tuloon. Suurempi tulo tarkoittaa enemmän hiiltä, ja siten energiaa, samaa tilavuutta kohden. Yhdessä testin tuotteessa tosin korkeaa hiilipitoisuutta ja tiheyden tuloa varjostaa korkein tuhka- ja kosteuspitoisuus sekä pienempi raekoko.
  3. Jos tavoittelet hiilien tuomaa aromia ruokaan, kiinnitä huomiota haihtuvien ainesosien määrään. Suurempi haihtuvien aineosien määrä johtaa usein suurempaan savun ja aromin tuottoon.

 

Kuluttajan testit ovat tilaajien luettavissa. Voit kirjautua verkkopalveluumme tilausnumerollasi. Tilausnumero löytyy painetun lehden takakannesta. Jos et ole tilaaja, yksittäisen testin voi ostaa hintaan 4,95 euroa. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.