Kuusi taksisovellusta vertailussa – kaksi ei ilmoita matkan hintaa kuten laki vaatii

Taksin tilaussovellusten pitäisi olla helppo tapa arvioida matkan hinta etukäteen. Valopilkku ja Menoksi jättävät hinnan pimentoon.

Taksiuudistus on ollut voimassa puoli vuotta. Uudistuksen myötä kyydin hinta tai hinnoittelun perusteet pitää kertoa asiakkaalle selkeästi ennen matkan alkamista. Kuluttajan vertailu paljastaa, että taksiyritysten tarjoamat puhelinsovellukset noudattavat lakia vaihtelevasti.

Selvitimme hinnoittelua lataamalla puhelimeen kuusi taksisovellusta: FixuTaxin, Menevä Taksin, Menoksin, Taksi Helsingin, Taksinin ja Valopilkun.

Vertailimme sovelluksissa, paljonko yhden henkilön kyyti Helsingin rautatieasemalta Helsinki-Vantaan lentokentälle maksaa. Neljä sovellusta kertoo hinnaksi 41–51 euroa, mutta Valopilkku ja Menoksi ohjaavat tilaamaan taksin antamatta hinta-arviota. Rikkovatko nämä kaksi sovellusta lakia?

Kilpailu- ja Kuluttajaviraston (KKV) lakimiehen Jukka Kaakkolan mukaan näyttävät rikkovan. Taksimatkan kokonaishinta tai hinnan määräytymisen perusteet pitää tietää jo ennen tilausvahvistusta.

”Hinnan ilmoittaminen ei ole palveluntarjoajan päätettävissä”, Kaakkola sanoo.

Valopilkku-sovelluksen tarjoavan Taksi Helsingin toimitusjohtaja Jari Kantonen perustelee hintatiedon puuttumista sillä, että Valopilkku on välitysjärjestelmä, ja siihen kuuluu useita taksiyrityksiä. Kantosen mukaan paikkakuntakohtaiset hinnoitteluperusteet löytyvät Valopilkun verkkosivuilta.

”Taksikuskin pitää aina kertoa matkan hinta ennen kuin asiakas astuu kyytiin”, Kantonen kertoo.

Myös Menoksi-sovelluksen tarjoavan Kajonin toimitusjohtaja Tapani Eronen kiistää, että sovellus rikkoisi lakia.

”Laki antaa mahdollisuuden ilmoittaa hinnan määräytymisen perusteet ennen taksimatkan alkamista. Asiakas saa hintatiedot ennen matkan alkamista auton ikkunasta ja kuljettajalta”, Eronen kertoo sähköpostitse.

KKV:n Kaakkolan mukaan yritykset tulkitsevat lakia väärin. Kun taksi tilataan sovelluksella, hinta tai hinnoittelun peruste on ilmoitettava ennen tilauksen vahvistamista.

Erosen mukaan Kajon julkaisee uuden Menoksi-sovelluksen lähiaikoina. Kuluttajan yhteydenoton seurauksena Kajon päivittää sovellukseen linkin, josta näkee hinnaston.

Taksisovellusten hinnat vertailussa

  FixuTaxi Menevä Taksi Menoksi / Kajon
Missä toimii? Pääkaupunkiseutu Suurimmat kaupungit Uusimaa
Ilmoitetaanko hinta ennen tilausta? Kyllä Kyllä Ei 
Matkan hinta Helsingin rautatieasemalta Helsinki-Vantaalle 42 € 45 € Ei ilmoiteta
Hinnoitteluperuste Kiinteä Kiinteä Ei ilmoiteta
  Taksi Helsinki Taksini / Lähitaksi Valopilkku
Missä toimii? Pääkaupunkiseutu Uusimaa / Riihimäki Ympäri Suomen
Ilmoitetaanko hinta ennen tilausta? Kyllä Kyllä Ei
Matkan hinta Helsingin rautatieasemalta Helsinki-Vantaalle 41–51 € 42 € Ei ilmoiteta
Hinnoitteluperuste Arvio Kiinteä Ei ilmoiteta

Kommentit (8)

Kuutamolla ovat nuo sovellusten tarjoajat, jotka eivät kerro hintoja.

Eipä tuo ole ongelma minulle, en käytä noita kahta kun eivät viitsi ja halua ilmoittaa hintaa kuten paremmat palvelut. Valveutuneena kuluttajana levitän tiedon eteenpäin.

Olen aivan samaa mieltä, siksi en käytä taksia lainkaan.
Mistä niistä hinnoista tietää, rikkaat kuitenkin huijaavat kaikki meitä rehellisiä palkansaajia.

Ei todellakaan mitään epäselvää siinä että appissa pitää ilmoittaa hinta tai hinnoitteluperuste kuluttajalle. Kun taksin tilaa siinä vaiheessa sitoutuu matkaan ja hinnan tai sen perusteen tulee olla selvillä tilaushetkellä.

Valopilkku ainoa aidosti hyvä, kun käyttää useampia taksifirmoja taustalla. Ei jaksa joka firmalle omaa appia latailla….

Tykkään erityisesti kajonin kansainvälisistä kuljettajista. Jokainen matka on elämys kun kumpikaan ei tiedä minne ollaan menossa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.