Kuluttaja 8/2020 on ilmestynyt: artikkeleissa vuoden parhaat tuotteet, katsaus pikamuotiin sekä uunin käyttäjän opas

Kuluttajan joulukuun numerossa 8/2020 käymme läpi vuoden parhaat tuotteet, selvitämme pikamuodin taustat ja kerromme, miten käytät uuniasi oikein kokataksesi parasta mahdollista ruokaa.

Kuluttajan vuoden viimeisessä numerossa 8/2020 kerromme vuoden parhaat tuotteet useassa eri kategoriassa, selvitämme pikamuodin taustat ja kerromme, miten käytät uuniasi oikein kokataksesi parasta mahdollista ruokaa. Voit lukea artikkelit kirjautumalla sisään painetun lehden takakannessa olevalla asiakasnumerollasi.

Vuoden 2020 parhaat tuotteet

Kuluttaja testasi vuonna 2020 yli tuhat erilaista tuotetta. Poimimme koosteeseemme parhaat joululahjavinkit sekä omista testeistämme että myös muiden maiden kuluttajalehdistä.

Esittelemme artikkelissa esimerkiksi todella halvat mutta äänenlaadultaan hyvät bluetooth-kuulokkeet sekä kalliimmat mutta huippuhyvät langattomat bluetooth-kuulokkeet. Viihde-elektroniikasta esillä on lisäksi yksi huippuhyvä ja toinen malttihintainen, silti hyvä taulutietokone eli tabletti sekä paras urheilukello ja kamera.

Kodinkoneista olemme nostaneet esille myös vuoden parhaan Testivoittaja-robotti-imurin sekä halvemman mutta silti hyvän siivousrobotin.

Kerromme artikkelissamme myös vuoden parhaan teen, vedenkeittimien Testivoittajan, parhaat sähköhammasharjat, huulipunat ja kasvovoiteet.

Kuluttajan testeissä pärjäävät usein samat valmistajat: esimerkiksi televisiotestissämme yhden valmistajan laitteet keräsivät kaikki Testivoittaja-maininnat – lue televisiotestimme, niin tiedät mikä on vuoden 2020 parhaat televisiot ja Testivoittajat.

Pikamuoti: hinta ei takaa laatua, materiaali on merkittävässä roolissa.

Maailmassa tuotetaan 150 miljardia vaatetta vuodessa. Se tarkoittaisi jokaiselle maailman ihmiselle uutta vaatetta reilun parin viikon välein.

Vuosittainen vaatemyynti maailmassa on kaksinkertaistunut 2000-luvulla. Pikamuotiuutuuksia tuodaan markkinoille huimaan tahtiin. Hinnat ovat halpoja, katteet pieniä, ja tuotot syntyvät isoista myyntimääristä. Yksin H&M:llä kassa kilahti 25 kertaa vuoden joka ikinen sekunti. Mallistoja päivitetään jopa viikoittain.

Millaista bisnestä pikamuoti sitten on? Tutkimme kansainvälisen ketjun Suomen tilinpäätöksen avulla, mitkä ovat sen keskiverron myymälän kulut ja tuotot. Esimerkiksi kymmenen euron hintaisesta t-paidasta voittoa voi jäädä vain 27 senttiä. Hintatasoltaan erilaiset ketjut tuottavat vaatteitaan pitkälti samalla tavoin. Ei ole siis syytä olettaa, että vaikka vaatteet liikkeessä maksaisivat enemmän, brändit maksaisivat olennaisesti enemmän toimitusketjulle kuten puuvillan viljelijöille tai ompelijoille.

 

Kotimaisten valmistajien vaatteet maksavat moninkertaisesti verrattuna pikamuotiketjujen tuotteisiin. Kerromme artikkelissamme, mikä niissä maksaa.

Edullisen ja arvokkaan vaatteen ero on usein suunnittelussa. Suunnittelu ei ole vain värejä ja leikkauksia, vaan ennen kaikkea materiaalien valintaa. Tekstiilikuidun ohella kestävyyteen vaikuttavat esimerkiksi kankaan kudontatapa, langan paksuus, nappien ja vetoketjujen laatu. Silti pikkurahalla ostettu vaatekin kestäisi paljon pidempään, jos sitä huoltaisi oikein. Yllättävän yleinen syy nopeaan rikkoutumiseen on se, että ihmiset ostavat liian pieniä kokoja.

 

Uunin käyttäjän opas: näin kokkaat ruuat parhaiten

Lähes joka kodissa on uuni – mutta moni valitsee jokaiselle kypsennettävälle ruokalajille tasalämmön, aina saman lämpötilan ja ruoka asetetaan uunin keskitasolle. Jo käyttöohjeen lukeminenkin voisi säästää kuivahtaneilta kalafileiltä ja raaoilta kakuilta.

Nykyuuneissa on yhä enemmän toimintoja ja erikoisohjelmia. Kalleimmat älyuunit kätkevät taakseen jopa tuhansia reseptejä ja niihin liittyen ruokalajikohtaisia säätöjä. Käyttöä hankaloittaa se, ettei ohjelmia ja toimintoja ei ole standardoitu. Kerromme artikkelissamme, mihin yleisimpien toimintojen käyttö perustuu ja miten hyödynnät erilaisia toimintoja niin jouluherkkujen loihtimiseen kuin arjessakin.

Käymme artikkelissa läpi seuraavat ominaisuudet ja toiminnot sekä sen, miten ne vaikuttavat ruuan kypsentämiseen:

 • Esilämmitys
 • Tasa-, ylä- ja alalämpö
 • Kiertoilmatoiminto
 • Grillivastus
 • Sulatustoiminto
 • Höyrytoiminto
 • Eko-ohjelma
 • Lämpimänäpito
 • Ajastin
 • Pyrolyysitoiminto
 • Höyrypuhdistus
 • Ylimmät ja alimmat lämpötilat
 • Pellit ja paistolämpömittarit

Silmiä avaavia juttuja, ei mainoksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.