Kuluttaja 4/2020 on ilmestynyt: testissä ilmastointilaitteet, robottiruohonleikkurit ja akkuparistot

Kuluttajan numero 4/2020 on ilmestynyt. Testeissä tässä numerossa robottiruohonleikkurit, siirrettävät ilmastointilaitteet ja AA-akkuparistot.

Kuluttajan numero 4/2020 on ilmestynyt. Tässä numerossa testasimme siirrettävät ilmastointilaitteet, robottiruohonleikkurit ja akkuparistot. Lisäksi julkaisimme kesäkuun alussa verkkosivuillamme 55 ruohonleikkurin sekä 98 turvaistuimen testit. Testit ovat tarjolla Kuluttajan tilaajille. Kirjautumiseen tarvitset lehden takakannesta löytyvän asiakasnumeron. Jos et ole tilaaja, voit myös halutessasi ostaa lukuoikeuden yksittäiseen testiin tai tilata lehden digi- tai printtiversion.

Testasimme 9 siirrettävää ilmastointilaitetta. Nopeimmillaan testin ilmastointilaitteet viilentävät lämpimän huoneilman 5 astetta viileämmäksi vain muutamassa minuutissa, mutta 10 asteen viilennykseen kaikkien testattujen laitteiden jäähdytysteho ei enää riittänytkään.  Testin laitteista 4 sai kuitenkin viilennysnopeudesta arvosanakseen täyden kympin. Ostajan kannattaa kuitenkin huomata, että jokainen testaamamme ilmastointilaite on todella äänekäs: keskimääräinen melutaso oli kaikilla malleilla yli 60 desibeliä, mikä vastaa kovaäänistä keskustelua.

10 testaamamme robottiruohonleikkurin hinnat vaihtelivat 700 eurosta 1 400 euroon. Testissä selvitimme muiden muassa miten helppoa robotin käyttö on, miten hyvin robotit leikkaavat erilaista ruohoa, miten äänekkäitä laitteet ovat, kauanko akku kestää ja miten suurelle tontille kukin robotti sopii. 

Testasimme numerossa 4/2020 myös AA-kokoisia ladattavia akkuparistoja. Kaikki 13 akkuparistoa ovat nikkelimetallihydridi- eli NiMH-akkuja. Testin perusteella ne sopivat erityisesti sellaisiin laitteisiin, jotka käyttävät paljon virtaa. Vähävirtaisissa laitteissa pieneksi ongelmaksi muodostuu NiMH-akkujen itsepurkautuminen. Koska AA-koon akkuparistot maksavat vain joitain euroja kappaleelta, ahkerassa käytössä ne tulevat nopeasti tavallisia kertakäyttöisiä AA-paristoja halvemmiksi. 

Lehdessä julkaistujen testien lisäksi julkaisimme verkkosivuillamme peräti 55 ruohonleikkurin testin. Mukana on 22  akkukäyttöistä, 15 sähkökäyttöistä, 10 bensiinikäyttöistä ja 8 käsikäyttöistä ruohonleikkuria. Käsikäyttöiset mallit ovat keskimäärin halvimpia, sähkökäyttöiset niitä kalliimpia, akkukäyttöiset seuraavaksi kalliimpia ja bensiinikäyttöiset kaikkein kalleimpia. Korkeammat hinnat tuoteryhmittäin korreloivat laatua: Keskimäärin parhaat pisteet olivat kalleimmassa ryhmässä eli bensiinikäyttöisissä malleissa, seuraavaksi korkeimmat akkukäyttöisissä malleissa, kolmanneksi korkeimmat sähkökäyttöisissä ja keskimäärin heikoimmat arvosanat halvimmassa ryhmässä eli käsikäyttöisissä malleissa. Keskiarvosanat vastaavat hyvin eri laiteryhmien hintahaitareita.

Lisäksi testasimme 98 turvaistuinta, joiden hinnat vaihtelevat noin 60 ja 629 euron välillä. Suurin osa istuimista on todella turvallisia, mutta myös poikkeuksia löytyy. Julkaisemme vain Suomessa myytävien turvaistuinten testitulokset. Testaamamme turvaistuimet ja -kaukalot on jaettu taulukossamme eri tuoteryhmiin, jotta ostaja voi verrata samanlaisia tuotteita keskenään. Tuoteryhmät ovat turvakaukalot painoluokissa 0–13 kg ja 0–18 kg, turvaistuimet painoluokissa 9–18 kg, 9–25 kg, 9–36 kg ja turvavyöistuimet painoluokassa 15–36 kg. Lisäksi testissä oli yksittäisiä tuotteita painoluokissa 0–9 kg, 0–25 kg ja 0–36 kg. Valtaosa testatuista tuotteista sai kokonaisarvosanakseen hyvän tai erittäin hyvän: sadan parhaan testituloksen kokonaisarvosanojen keskiarvo on yli 70 pistettä. Suomessa myydään siis lähes pelkästään laadukkaita turvaistuimia. Loput yhdeksän testitulosta ovat huonoja eri syistä. 

Tutkittua tietoa ostopäätösten tueksi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.