Humpuukia vai ei: Uusi hoitoaine korjaa hiukset

Edes ammattilaiset eivät tiedä, miten hehkutettu Olaplex-hoitokäsittely toimii.

Keväästä lähtien moni kampaaja on intoillut aineesta nimeltä Olaplex. Enää ei kuulemma tarvitse miettiä, kuinka usein tukkaa vaalennetaan tai värjätään, koska vallankumouksellinen aine hoitaa hiuksia käsittelyn yhteydessä. Kuivistakin latvoista tulee jälleen kauniit ja kiiltävät.

”Hiuksista todella tulee ihanan tuntuiset”, sanoo hiusalan tuoteasiantuntija ja ammatillinen opettaja Raija Kara.

Karan mukaan edes ammattilaiset eivät silti tiedä, miten aine toimii.

”Mielestäni on epäeettistä käyttää sellaisia aineita.”

Kaupan on muitakin plex-päätteisiä aineita, joita mainostetaan samalla lailla. Ne tulivat myyntiin kovalla rytinällä suurten markkinointikoneistojen avittamina. Myyntiväitteet ovat huimia. Esimerkiksi Olaplex ”estää hiuksen rikkisiltoja katkeamasta käsittelyn yhteydessä ja samalla korjaa jo katkenneita rikkisiltoja”.

Rikkisilta on hiusproteiinia kasassa pitävä kemiallinen sidos. Yritys ei ole paljastanut puolueetonta, tieteellistä tutkimusta, joka osoittaisi, mihin aineen toiminta perustuu.

”Vaikuttava molekyyli voi sitoutua johonkin kohtaan hiusta, kuten ionisidokseen. Mutta en ole vakuuttunut siitä, että se sitoutuisi rikkisidokseen pysyvästi.”

Kara ei myöskään usko, että aineen vaikutus voi kestää pitkään.

Uutuustuotteiden markkinointiviestien todenperäisyyttä aletaan tutkia tieteellisesti yliopistoyhteistyönä kuluvan syksyn aikana. Tulokset julkaistaan talvella.

Karan mielestä Olaplex on tyyppiesimerkki siitä, kuinka kova kosmetiikkabisnes toimii. Aine tuodaan isolla rahalla myyntiin Yhdysvalloista,  ennen kuin siitä on julkaistu tutkimuksia ja ennen kuin vaikuttava raaka-aine löytyy todistetuine vaikutuksineen EU:n kosmetiikkalainsäädännön luettelosta.

”Ensin luodaan tarve. Kampaajat ostavat erittäin kallista ainetta ja totuttavat asiakkaansa siihen.”

Kommentit (9)

Niin sitä silikoniakin kiiteltiin, ennen kuin huomattiin miten ikävää se loppujen lopuksi on, etenkin päänahassa. Ans kattoo.

Ihan voit itse katsoa hoitoainepullostasi,mikä ainesosaluettelon aineista on se vaikuttava aine ja laskea montako niistä on silikooneja. incihaku.fi auttaa.

Silikoneja on monenlaisia. Samaa silikonia ei suinkaan laiteta tisseihin, hiuksiin ja kylppärin saumauksiin…
Jossain vaiheessa nousi kohu pahasta silikonista ja edelleen osa luulee kaikkien silikonien olevan pahoja.
Jep, on paha asia tunkea hiuksiin veteen liukenemattomia silikoneja, vesiliukoiset ovat taas ihan toinen juttu. Aika usein hinta kertoo sen kumpaa tuotteeseen on käytetty.

Ei kait kyse nyt ole mistään maailmaa mullistavasta aineesta? Enemmänkin vain aineesta, jota ei aiemmin ole ymmärretty kehittää.

Minun järkeeni käy hyvin, että hajonneet rikkisidokset saadaan muodostamaan uusi silta toisella molekyylillä.

Peruskemian ajatuksia…

Siellä mitään rikkisidoksia uudelleen kiinnitetä. Maksimissaan tungetaan hiuksen rakenne täyteen rakennepaikkaavia aineosia ja hiuksen kemiallisen käsittelyn tapahtuvan hapettumisprosessin tapahtumiin puututaan näillä aineilla. Tuotteet sisältävät raaka-aineita, jotka hapettuvat ennen hiuksen rakennetta. Tyhmäkin ymmärtää, että silloin hiukseen kohdistuu vähemmän vaurioita ja hiuksen rakenteelliset sidokset (mitä, onko hiuksessa muita sidoksia kuin rikkisidoksia???? V. Kyllä, hius rakentuu erilaisista sidoksista, hiuskuidutkin muodostavat sidoksia….) eivät vaurioidu niin paljon. Huonosti firmojen markkinoinnit tulkineet kemisteiltä lähteneitä tekstejä.

Onko noita tutkimuksia jo mahdollisesti julkaistu? Tämä kirjoitushan näyttää olevan syksyltä 2015 ja se antaa ymmärtää, että tutkimuksia julkaistaisiin talvella 2015-2016… Voisiko niistä saada jotain tietoa tai linkkiä..?

Hei! Kiitos hyvästä vinkistä! Yritämme selvittää, onko tutkimustuloksia jo julkaistu.

Miksi se hius pitää puhkiblondata? Vaikka oli mitä olaplexiä, niin ei kestä kauaa kun vaikutus häviää. Sen takia hoidon yhteydessä myydään kotiin se hoitoaine. Plus kampaaja myy jos jonkinmoista muotoiluainetta, että hius saadaan ihmmismäisen näköiseksi.
Itse lopetin värjäilyt, halusin nähdä minkä värinen tukka mulla on. Sehän on ihan hyvä! Sävytän sitä kasvivärillä, joka ei sisällä hapetetta vaan antaa pikkusäväyksen toffeeseen. En juuri koskaan föönaa, saati käytä muotoilutuotteita tai suoristusrautaa. Merilevähoidolla saa ns luonnonmukaisen laminoinnin eli superkiillon hiuksiin. Se on luonnon oma olaplex!
Ja pesen ekologisilla shampoilla. Silikoneja ei enää tarvitse hoitoaineisiin. Hiukset ovat ilmavat, tuuhentuneet.
Ihanaa kun on päässyt synteettisistä kemikaaleista eroon.
Permanentti nyt on ihan vihonviimeinen hiusten pahoinpitely. Moniko kampaaja tietää mitä SE tekee hiuksille? Niitä rikkisiltoja siinäkin muutetaan. Siksi haisi aina mädältä kananmunalta ja ammoniakilta..huh huh. Kampaajat pilaavat terveytensä noiden kemikaalikoktailien kanssa, heillä pitäisi olla vaarallisen työn lisä!!!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.