Havitteletko lisätienestiä tavaroita vuokraamalla? Näin onnistut

Jos omistat vaikkapa akkuporakoneen tai painepesurin, saat niistä parhaan hyödyn vuokraamalla niitä eteenpäin.

Voiko tavaranvuokrauksella tienata vaikkapa rahat vaikkapa ylimääräiseen lomareissuun?

Miksipä ei. Taskurahaa vuokrauksella voi ainakin tehdä, ja volyymin noustessa enemmänkin. Jos kotona on valmiiksi vaikkapa nokkakärryt tai matkailuauto, jotka seisovat suurimmaksi osaksi varastossa, voi pientä bisnestä ainakin harkita.

Kannattavuutta voi laskea tutkimalla vuokraussivustojen hintatasoa. Esimerkiksi yli 10 vuotta tavaranvuokrausta Suomessa harjoittanut Kuinoma.fi opastaa hinnoittelussa seuraavasti: Yhden viikon vuokran on hyvä maksaa noin 10 prosenttia tuotteen nykyarvosta. Viikonloppu tai 3–4 arkipäivää taas voi maksaa noin 5 prosenttia arvosta. Päivävuokran on hyvä olla noin 2–3 prosenttia tuotteen nykyarvosta.

Kuinoma.fi ilmoitti syyskuussa sulkevansa palvelun lähikuukausina. Sivusto on tehnyt sopimuksen toimintansa jatkamisesta pohjoismaisen Hygglo-vuokrauspalvelun kanssa.

Laskelmassa kannattaa huomioida myös se, että tavara kuluu käytössä – osa enemmän, osa vähemmän. Lisäksi on hyvä verrata, missä vuokraamisesta kannattaa ilmoittaa. Esimerkiksi Nettivuokraus.comissa liikkuu paljon asiakkaita, mutta sen kautta vuokratuista tavaroista veloitetaan 15 prosentin välityspalkkio. Yli 200 euroa ylittävästä vuokraosuudesta välityspalkkio on 10 prosenttia.

Lopuksi laskelmissa on muistettava myös verot. Johtava veroasiantuntija Atso Kiuru Verohallinnosta muistuttaa, että satunnaisestakin vuokratulosta on maksettava veroa. Tavaranvuokrauksen tulot ovat pääomatuloa, joita verotetaan 30 prosenttia 30 000 euroon asti ja sen ylittävältä osuudelta 34 prosenttia.

Vuokratulosta voi kuitenkin tehdä vähennyksiä, esimerkiksi vuokraussivuston palvelumaksuja tai vuokra-aikaa koskevia vakuutusmaksuja. Tällöin verotettava tulo pienentyy, ja käteen jää enemmän rahaa. Itse tavaran tai laitteen ostohintaa ei sen sijaan voi vähentää, ellei se ole pääasiassa vuokraus- eli tulonhankkimiskäytössä. Jos taas vuokrattava esine on pääosin tällaisessa käytössä, vähennetään kuluna ostohinnan kulloinkin jäljellä olevasta määrästä laskettava poisto. Irtaimen omaisuuden poistoprosentti on 25.

Jos taas vuokraustoiminta on niin laajaa, että se voidaan tulkita ammattimaiseksi, tuottoa verotetaan kuten muutakin elinkeinotoimintaa. Verottaja tulkitsee tapauskohtaisesti, onko kyse elinkeinotoiminnasta.

”Jos vuokraaja on vaikkapa matkailuautoja myyvä yritys, joka päättää alkaa myös vuokrata autoja, toiminta katsotaan osaksi muuta elinkeinotoimintaa.”

Yritysten veroprosentti vaihtelee muun muassa yritysmuodon mukaan, esimerkiksi osakeyhtiöllä veroprosentti on 20. Yrityskin saa tehdä verovähennyksiä juoksevista kuluista. Lisäksi myös yritys voi tehdä vuosittain poistoja kuluvista tavaroista tai laitteista, joita vuokrauksessa käytetään.

Tarvitsetko itse laitteita lainaan? Lue Kuluttajan jutusta, mistä ne löytyvät, ja miten vuokraaminen sujuu mutkattomasti.

Lisäys 22.9.2021 klo 15.54: tekstiin lisätty tieto Kuinoma.fin sulkemisesta ja toiminnan jatkumisesta Hygglo-vuokrauspalvelussa.

Kommentit (1)

Kannattavuutta voi lisätä myös valitsemalla itselleen sopivan vuokraussivuston. Alimmat palvelumaksut ovat tällä hetkellä uudella kotimaisella borf.fi -sivustolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.