Energiamerkinnät uudistumassa: ”energiatehokas A+” voi olla ensi vuonna C-luokkaa

EU on uusimassa energiamerkintöjä ensi vuoden aikana porrastetusti. A+-energialuokalla mainostettu kodinkone voi päätyä tulevaisuudessa selvästi heikompaan energialuokkaan.

”Energiatehokas A+ luokan malli. Hyvä valinta ympäristölle ja taloudellesi”. Näin eräs valmistaja mainostaa jääkaappiaan.

Ostajaa tässä kuitenkin vedätetään: A+ kuulostaa hyvältä, mutta mainos jättää sanomatta, että se on energiamerkinnöissä huonoin, joka jääkaapeille sallitaan. Arviolta puolet laitteista on jo sitä energiatehokkaampia. Jääkaapin kylkeen kiinnitetyssä energiamerkissä on kuvattu luokat D:hen asti vihreän, keltaisen ja punaisen eri sävyin, mutta ne ovat pelkkä jäänne menneisyydestä, jolloin laitteet kuluttivat enemmän.

Lisäksi Euroopan komission arvion mukaan 10–25 prosenttia energiamerkintöjen tiedoista ei täytä energiamerkinnän sääntelyn vaatimuksia, eli tiedot ovat joko vääriä tai merkinnöissä on puutteita. Kaikkia markkinoilla olevia laitteita ei ole testattu samalla tavoin. Valmistaja voi myös ilmoittaa energiamerkkiin tulevia tietoja myös perustuen laskelmiin, ei välttämättä laboratoriotestaukseen.

Viime vuonna Tukes oli mukana EU:n laajuisessa EEPLIANT2-projektissa, jossa tarkastettiin muun muassa jääkaappien merkintöjen paikkansapitävyyttä. Projektin tulokset olivat linjassa Euroopan komission arvion kanssa. Tutkituista 172 jääkaapista peräti 13 prosenttia oli ilmoitettu parempaan energialuokkaan kuin ne kuuluisivat. 

EU onkin nyt uudistamassa energia­merkintöjä. Vuonna 2021 laitteisiin tulee porrastetusti uudet merkit, joissa luokat palautetaan takaisin asteikolle A–G. Aihe on ollut hankala valmistajille, jotka eivät tietenkään haluaisi nähdä A+-laitteensa tipahtavan C:hen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.