Älykodin sudenkuopat: huomioi myös lasten oikeus yksityisyyteen

Älykoti ja kotiautomaatio voivat helpottaa arkea, mutta samalla on huomioitava esimerkiksi tietoturva ja yksityisyydensuoja.

Älykodin idea on säästää ihmistyötä automatisoimalla erilaisia toimintoja. Tyypillisiä ja näkyvimpiä esimerkkejä älykotilaitteista ovat esimerkiksi etäohjattavat pistorasiat ja valot, kuvaa verkkoon välittävät valvontakamerat ja varashälyttimet, elektroniset lukot ja verkko-ohjattava lämmitys sekä jäähdytys, kerromme Kuluttajan numerossa 2/2022 ilmestyneessä artikkelissamme.

Tyypillinen esimerkki älykodin toiminnasta on esimerkiksi se, että asukas ilmoittaa järjestelmälle poistuvansa kotoa, jolloin automatiikka sammuttaa valot, vähentää lämmitystä tai ilmastointia ja kytkee hälytysjärjestelmän päälle.

Usein älykotijärjestelmän rakentaminen kannattaa aloittaa valitsemalla ekosysteemi tai standardi, ja hankkimalla vain sen kanssa yhteensopivia tuotteita.

Sekä tietoturvan että järjestelmän pitkäikäisyyden ja laajennettavuuden kannalta älykodin rakentajan on tällä hetkellä osattava veikata voittavaa hevosta. Pienen ja tuntemattoman valmistajan laitteisiin ei kannata haaskata rahojaan etenkään silloin, jos niiden ohjaamiseen tarvitaan valmistajan omaa sovellusta.

Älyvalvontakamerat ja puhelimen tai muun tunnisteen perusteella aktivoitavat järjestelmät sallivat käytännössä ihmisten liikkeiden tarkan seurannan yötä päivää. Älykodin suunnitteluvaiheessa perheenjäsenten yksityisyys on otettava huomioon.

Myös lapsilla on lain mukaan oikeus yksityisyyteen. Lapsien kotona oleilun väijyminen teknisin keinoin voi täyttää salakatselurikoksen tunnusmerkit, pitkässä artikkelissamme kerrotaan.

Artikkelien lukemiseen tarvitset lehden takakannesta löytyvän asiakasnumerosi. Jos et ole tilaaja, voit tilata lehden osoitteesta kuluttaja.fi/tilaa.

Silmiä avaavia juttuja, ei mainoksia

Kommentit (1)

Meillä on väriltään mustia kameroita , joissa 10 cm kääntyvä kärsä. On merkitön, kiinasta, 4 kpl maksoi jotain 350 e, pari vuotta takaperin. + tulli. On todella loistava kuva ja saa laitteet piiloon. Pimeäkuvauksessa ei ole mitään näkyvää valoa, kamera on aina täysin pimeä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.